IZBORI 19. VELJAČE

ZAVRŠILI KRIZNI PREGOVORI: Grčka dobiva novu vladu, Papandreou odstupa!

 AFP

>>> NOVO <<< 21:30 Grčki premijer George Papandreou pristao je na silazak s čela Vlade. Politički čelnici sastat će se sutra kako bi oformili novu vladu jedinstva koja bi trebala okončati krizu u Grčkoj, izvijestio je ured grčkog predsjednika. 19. veljače je dogovoren kao najpogodniji datum za održavanje izbora.

Dogovor je postignut nakon sastanka između Papandreoua, glavnog vođe oporbe Samarasa i predsjednika Grčke Papouliasa.

Aktualni premijer Papandreou je potvrdio da neće voditi novu vladu, navodi se u priopćenju.

Sutra će biti odučeno tko će voditi novu vladu, a kao mogući novi lider Grčke koji bi trebao biti nositelj bolnih reformi je popularni ministar financija Evangelos Venizelos.

Očekuje se da bi prijelazna vlada ostala na vlasti tri do četiri mjeseca koja bi trebala ratificirati paket pomoći koji je EU odobrio još 27. listopada. Omogućila bi Grčkoj funkcioniranje i donošenje važnih odluka kao što je proračun za 2012. godinu.

20:56 Grčka državna televizija javlja kako je završio sastanak između predsjednika, premijera i čelnika oporba. Uskoro se očekuje obraćanje medijima.

19:20 Grčki premijer George Papandreou izjavio je uoči sastanka s predsjednikom i vođom oporbe kako je potreban konsenzus oko stvaranja vlade jedinstva i to večeras, ne sutra.

Istaknuo je da Grčka večeras treba vladu, no inzistira kako neće odstupiti ukoliko se ne postigne dogovor o novoj vladi uoči sutrašnjeg sastanka ministrafinancija EU u Bruxellesu.

18:55 Grčki vođa oporbe Antonis Samaras pristao je na razgovore s premijerom Papandreouom i grčkim predsjednikom Carolosom Papouliasom o formiranju vlade jedinstva, izvijestio je stranački zivor.

Sastanak će se održati večeras u 19.30.

ATENA - Grčki premijer George Papandreou najvjerojatnije će dati ostavku nakon što se formira nova koalicijska vlada, priopćio je u nedjelju glasnogovornik Papandreouove stranke PASOK. Njegova bi se ostavka mogla dogoditi već u nedjelju navečer, navode neki izvori bliski vrhu stranke.

Međutim prije nego što se to dogodi moraju se odrediti glavni cilj, trajanje i vođa takve koalicijske vlade .

- Sve što moramo pričekati su premijerove odluke na sastanku vodstva stranke. Moramo sve dogovoriti unutar jednog dana inače će u ponedjeljak opet izbiti kaos - rekao je Telemachos Hitiris, član PASOK-a.

Pregovori s glavnom opozicijskom strankom zapeli su na pitanju ostavke Papandreoua bez koje se neće potvrditi mjere štednje nametnute od članica eurozone kako bi se Grčka spasila od bankrota.

- Ova nesigurnost grčkog naproda mora završiti. Moramo naći rješenje - istaknuo je predsjednik Grčke Karolos Papoulias prilikom susreta s opozicijskim vođom, Antonisom Samarasom, prije no je vodstvo PASOK-a trebalo održati svoju svjednicu.

No, Samaras, inače vođa stranke Nove demokracije, odbija bilo kakve kompromise dok je Papandreou premijer.

- Spreman sam pomoći, no Papandreou mora odstupiti. Sve će se potom samo usmjeriti - rekao je Samaras nakon sastanka s Papouliasom, no nije želio reći hoće li se priključiti koaliciji.

Predsjednik je pozvao obje strane da surađuju na rješavanju krize nakon burnog tjedna u kojem je Papandreou prvo najavio, a potom i odbacio plan referenduma oko paketa ušteda.

U međuvremenu, ministar financija Evangelos Venizelos preuzeo je ključnu ulogu kao najvjerojatniji kandidat za premijera. Venizelos će u ponedjeljak svojim europskim kolegama u Bruxellesu morati objasniti kako je Grčka na korak do prihvaćanja koncenzusa kojim će se podržati financijska pomoć od čak 130 milijardi eura. No, kako bi spasila Grčku od bankrota, ona uvjetuje još veća rezanja troškova dovoljno napaćenog grčkog naroda.

Dužnosnici EU-a upozorili su Grčku da neće dobiti ni centa europske pomoći dok ne potpiše nove mjere štednje. Ovo je već drugi put da se Grčka obratila za pomoć EU i Međunarodnom monetarnom fondu.

Mjere štednje, koje smanjuju plaće i mirovine, a povećavaju poreze, uzrokovale su brojne prosvjede, često nasilne, na ulicama grških gradova. Ali, ukoliko se ne prihvate Grčka će do kraja prosinca ostati bez novaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:03