ISTRAGA U TIJEKU

ZBOG KATASTROFALNE GREŠKE JEDAN JE MUŠKARAC OPLODIO 26 ŽENA Umjesto spermom svojih muževa, začele su sjemenom jednog muškarca

 Enrique Castro-Mendivil / REUTERS

Nizozemska klinika za umjetnu oplodnju možda je počinila katastrofalnu pogrešku u slučaju 26 žena odnosno 26 parova. Medicinski laboratorij u Utrechtu priznao je da je došlo do proceduralne pogreške u slučaju in vitro oplodnje u razdoblju od travnja 2015. do studenoga 2016. godine.

“Postoji mogućnost da je sperma jednog muškarca završila u jajašcima 26 drugih parova. Postoji šansa da su jajašca oplođena spermom koja nije od planiranog oca. Šanse da se to dogodilo su male, ali mogućnost se ne može isključiti”, objavili su u Sveučilišnom medicinskom centru u Utrechtu.

U tijeku je istraga koja će utvrditi što se dogodilo.

BBC piše da su svi parovi koji su se našli usred bizarne zbrke obaviješteni kako postoji mogućnost da su jajašca oplođena tuđom spermom. Polovica parova kojih se pogreška tiče već je dobila djecu ili su žene u ovom trenutku trudne. Kad je riječ o drugoj polovici parova, smrznuti embriji se nalaze u laboratoriju, ali ti su embriji možda pogrešno oplođeni.

“Upravi sveučilišnog laboratorija u Utrechtu žao je što su parovi dobili ovakvu vijest i učinit će sve što je u njezinoj moći da razjasni pitanja u što kraćem roku”, stoji u izjavi Sveučilišnog medicinskog centra u Utrechtu.

No, takva se pogreška nije dogodila prvi put. Pogrešnom je spermom oplođeno jajašce Kineskinje u Singapuru koja je rodila 2010. godine, piše BBC. Ona je 2012. tužila kliniku za nemar, navodno nakon što je primijetila da se koža i boja kose njezina sina jako razlikuju od njezina supruga bijelca.

Umjetna oplodnja uključuje niz postupaka za liječenje genetskih problema i problema s plodnošću. Tijekom in vitro oplodnje iz majčine se maternice uzimaju jajašca te se oplođuju spermom u laboratoriju. Oplođeno jajašce ili više njih se vraća u maternicu. Jedan ciklus umjetne oplodnje traje dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:22