LIBANONSKI ZAKON

Zbog prelijetanja izraelskog prostora Bejrut odbio slijetanje turskog zrakoplova

‘Bila je to greška turske strane... zrakoplov je preletio okupirane teritorije‘, rekao je direktor bejrutske zračne luke
Ilustracija, Bejrut
 Tina Manley/Alamy/Alamy/Profimedia

Libanonske vlasti odbile su dozvoliti slijetanje turskoga teretnog zrakoplova u bejrutsku međunarodnu zračnu luku Rafik Hariri, jer je tijekom leta koristio izraelski zračni prostor, rekao je u subotu za dpa dužnosnik zračne luke.

"Uprava zračne luke spriječila je slijetanje turskoga teretnog zrakoplova u zračnu luku Bejrut jer je preletio izraelski zračni prostor", rekao je direktor bejrutske zračne luke Fadi Al-Hassan, pozivajući se pritom na libanonski zakon.

"Bila je to greška turske strane... zrakoplov je preletio okupirane teritorije", rekao je u petak Al-Hasan, dodavši da s turskim vlastima nije bilo dodatnih problema.

Zrakoplov tvrtke Turkish Airlines, vodeće turske zrakoplovne kompanije, u petak je poletio iz jordanskog Amana te nastavio s letom prema libanonskom glavnom gradu, pojasnio je glasnogovornik zrakoplovne tvrtke, dodavši i da nije jasno zbog čega je pilot odabrao izraelsku zračnu rutu.

Pošto je zrakoplovu onemogućeno slijetanje u zračnu luku u Bejrut nastavio je let prema turskoj Antaliji, rekao je glasnogovornik Turkish Airlinesa.

"Avion je dobio dozvolu za slijetanje u bejrutsku zračnu luku kasnije u petak, a preduvjet za to je nekorištenje izraelskoga zračnog prostora," dodao je.

Zrakoplov se trenutačno još uvijek nalazi u Bejrutu i trebao bi poletjeti natrag prema Istanbulu, rekao je dužnosnik.

Libanon i Izrael službeno su u ratu, a duž granica dviju zemalja rastu napetosti između libanonske šijitske organizacije Hezbolaha i izraelske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:28