TRAGEDIJA: POGINULE 54 OSOBE

Zbog rušenja supermarketa pala latvijska vlada

 AFP

Latvijski premijer Valdis Dombrovskis podnio je ostavku zbog rušenja supermarketa u glavnom gradu Rigi, čime je pala cijela vlada te zemlje.

- Treba nam vlada sposobna za rješavanje posljedica ovakve situacije - izjavio je Dombrovskis, objavivši ostavku tijekom sastanka s predsjednikom Andrisom Berzinšom.

U rušenju zgrade supermarketa prošlog četvrtka poginule su najmanje 54 osobe, a predsjednik Berzinš je prije izjavio da je to “ubojstvo” te pozvao strane stručnjake da istraže što se dogodilo. Premijerov glasnogovornik izjavio je da “vlada preuzima političku odgovornost za tragediju”, a čini se da je premijer tu odluku donio na susretu s predsjednikom koji ga je pozvao da preuzme odgovornost.

Urušavanje zgrade najveća je tragedija kad je riječ o gubitku ljudskih života otkad je Latvija dobila neovisnost od SSSR-a 1991. godine. U rušenju supermarketa ozlijeđeno je 40 ljudi, a vjeruje se da je “krivac” krov na kojemu je napravljen vrt. Latvijce je tragedija razbjesnila jer smatraju da su je izazvali loš dizajn zgrade, nekvalitetan građevinski materijal i korupcija.

Berzinš ima dvije opcije: može odbiti ostavku ili je prihvatiti i imenovati privremenog premijera koji će oformiti novi kabinet. Dombrovskis je na vlast došao 2009. u trenucima velike gospodarske krize. Proveo je oštra rezanja budžeta i povećao porez, a istodobno je implementirao strukturalne reforme na zahtjev međunarodnih organizacija i MMF-a.

Latvija bi mogla ostati bez vodstva mjesec dana prije uvođenja eura, za koje se zalagao premijer, no suočio se s velikim otporom javnosti. Ipak, Dombrovskis se smatra popularnim političarom i najdulje je na mjestu premijera u toj zemlji od pada komunizma.

Tragedija se dogodila oko 18 sati kad je trgovina bila puna kupaca. Dvadesetak minuta kasnije urušio se još jedan dio krova, zarobivši članove spasilačkih ekipa. Kupci su pokušali napustiti zgradu kad se urušio prvi dio krova, no elektronička vrata su se zablokirala i zarobila ih unutra. Prema napisima lokalnih medija, zgrada je dobila nacionalnu nagradu za arhitekturu nakon otvaranja 2011. godine. No, pitanje je jesu li se tijekom gradnje poštovala sva pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:02