DANCIMA PREKIPJELO

Zbog ‘ubojice iz podmornice‘ zatvorenicima zabranjuju romantične veze: ‘Nije ovo agencija za upoznavanje‘

Odluka je donesena nakon što je mlada djevojka rekla da je u vezi s ubojicom koji izdržava doživotnu kaznu zatvora
Peter Madsen
 Uffe Weng/Afp/Profimedia

Zatvorenicima koji u danskim zatvorima služe doživotne kazne bit će zabranjeno ulaziti u romantične veze kako bi se doskočilo fenomenu 'obožavateljica kriminalaca', piše Telegraph.

Odluku je u srijedu objavilo ministarstvo pravosuđa, nakon što je jedna djevojka rekla da je u romantičnoj vezi s Peterom Madsenom, osuđenom jer je u podmornici ubio mladu novinarku Kim Wall (riječ je o prilično poznatom slučaju o kojem smo pisali u više navrata).

- Posljednjih smo godina vidjeli dosta primjera u kojima zatvorenici koji su počinili odurne zločine kontaktiraju mlade ljude kako bi stekli njihove simpatije ili pažnju, kazao je ministar pravosuđa, Nick Haekkerup.

- Ovo se svakako mora zaustaviti, dodao je.

- Osuđenici na doživotnu kaznu zatvora ne bi smjeli koristiti zatvore kao agencije za upoznavanje ili medijske platforme na kojima se hvale o svojim zločinima.

Zabrana ljubavnih veza odnosit će se na prvih deset godina izdržavanja kazne. No, ti osuđenici ipak putem pisama ili telefonskih poziva smiju održavati komunikaciju s ljudima s kojima su bili bliski prije nego su završili u zatvoru.

Ovakvu je mjeru potaknula tinejdžerica (ima 17 godina) koja je otkrila da se zaljubila u gore spomenutog 'ubojicu iz podmornice' Petera Madsena. Naime, Cammilla Kürstein priznala je da je tijekom dvije godine razmjenjivala pisma i telefonirala s Madsenom te da se naposljetku zaljubila. Bila je jako ljubomorna kad je ovaj 2020., tijekom izdržavanja kazne, oženio 39-godišnju Ruskinju Jenny Curpen.

- Željela bih biti na njezinom mjestu. Jako sam tužna, rekla je danskim medijima kad je tek doznala za vjenčanje. - Mislim da bi Madsen drugačije odlučio da sam malo starija.

U međuvremenu se 'ohladila' i rekla kako je ta veza gotova te da je shvatila kako je Madsen njome manipulirao i samo se 'pretvarao da ju je slušao'.

Inače, osim zabrane 'novih' romantičnih veza prijedlogom ovog zakona se dugogodišnjim zatvorenicima također zabranjuje da javno objavljuju detalje o svojoj kazni ili zločinu. Osim toga, za razliku od sada kad moraju odslužiti samo dvije, zatvorenici će morati odslužiti najmanje deset godina prije eventualnog prijevremenog puštanja na slobodu. Očekuje se da će zakon ove jeseni proći glasanje u danskom parlamentu i da će na snagu stupiti 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:17