MOSKVA JE BIJESNA

Zelenski i Macron dogovaraju novu isporuku oružja. Rusi: ‘To je francusko militarističko ludilo‘

Francuska isporuka Kijevu uključivala bi bespilotne letjelice, topništvo i streljivo, opremu za elektroničko ratovanje i sustave protuzračne obrane

Emmanuel Macron i Volodimir Zelenski tijekom sastanka u Parizu, arhivska snimka

 Ukrainian Presidency/Sipa Press/Profimedia/Ukrainian Presidency/sipa Press/profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu su telefonom razgovarali o situaciji na bojišnici i o "potrebama Ukrajine" u oružju i streljivu.

"Razgovarali smo o situaciji na bojišnici i o obrambenim potrebama Ukrajine, a one uključuju bespilotne letjelice, topništvo i streljivo, opremu za elektroničko ratovanje i sustave protuzračne obrane", napisao je Zelenski na X-u.

Razgovor je ocijenio "vrlo pozitivnim i konkretnim" te je zahvalio Francuskoj na "nepokolebljivoj potpori".

Elizejska palača potvrdila je da su dvojica čelnika razgovarala o "razvoju situacije na terenu i o potrebama Ukrajine".

"Predsjednik države ponovno je istaknuo odlučnost Francuske u tomu da se Ukrajini dugoročno, u suradnji s partnerima pruži sva potrebna potpora da bi se u konačnici ugušila ruska vojna agresija", objavio je isti izvor.

Dvojica čelnika razgovarala su i o bilateralnom obrambenom sporazumu koji Francuska i Ukrajina uskoro kane sklopiti, po uzoru na onaj što ga je Kijev nedavno sklopio s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Francuska potpora Ukrajini posljednjih je tjedana potaknula eskalaciju napetosti s Rusijom, koja je kritizirala francusko "militarističko ludilo", aludiravši na francusko obećanje o novim isporukama oružja Kijevu.

Ruski veleposlanik u Francuskoj Aleksej Mečkov u ponedjeljak je, nakon pogibije dvoje francuskih humanitarnih radnika u ruskim napadima u Ukrajini prošli tjedan pozvan na razgovor u francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:23