SUKOB NA LJEVICI

ŽESTOKI OKRŠAJ SVJETSKIH ZVIJEZDA FILOZOFIJE Chomsky proglasio Žižeka pozerom, a Žižek mu predbacio da je branio Crvene Kmere

Nakon što se slavni američki teoretičar optužio 'lakanovce' da trivijalne ideje ogrću opskurnim i napuhanim frazama kako bi zvučile duboko, Slavoj Žižek se prisjetio da je Chomsky često bio u krivu
 Marko Miščević/Cropix

Dvojica najutjecajnijih živućih ljevičarskih intelektualaca Zapada u žestokoj su polemici koju je pokrenuo američki teoretičar Noam Chomski kada je krajem prošle godine u jednom radijskom interviewu proglasio "praznim pozerima" pokojne francuske filozofe Jacquesa Lacana i Jacquesa Derridu, kao i međunarodno poznatog slovenskog filozofa Slavoja Žižeka. Chomsky je svoje ugledne europske kolege optužio da trivijalne ideje ogrću opskurnim i napuhanim frazama kako bi zvučile duboko, te ih zajedno sa njihovim sljedbenicima prozvao "kultom", kako prenosi portal OpenCulture.

"Nema nikakve 'teorije' u tome, barem ne u smislu teorije kakve je poznata svima koji imaju veze sa znanošću ili nekim drugim ozbiljnim područjem", rekao je Chomsky i dodao kako ga ne zanima takva vrsta pozerstva, za kakvo Žižeka smatra ekstremnim primjerom.

To je izazvalo javnu raspravu u koju se krajem prošlog tjedna uključio Slavoj Žižek tokom jedne akademske panel diskusije na Birckbeck Collegeu u Londonu. "S dubokim poštovanjem kojeg imam prema Chomskom, moja poanta je da on, koji uvijek naglašava kako treba biti empiričan i točan, nasuprot nekakvim ludim lakanovskim špekulacijama, bio često empirijski u krivu. Primjerice, sjećam se kada je stao u obranu prosvjeda Cvenih Kmera. Napisao je pritom nekoliko tekstova u kojima tvrdi da je to zapadnjačka propaganda i da Crveni Kmeri nisu toliko strašni. Kada je kasnije bio prisiljen priznati da Crveni Kmeri nisu baš najbolji dečki u svemiru, njegova je obrana bila šokantna. Chomsky je naime tvrdio da je bio u pravu obzirom na informacije koje je imao u tom trenutku. Ja potpuno odbacujem takav način razmišljanja", oglasio se Žižek, prema transkriptu dijela njegovog izlaganja koje je zapisao i na svojem webu objavio Sam Burgum, doktorant sa Sveučilišta u Yorku.

Slavoj Žižek se tom prilikom osvrnuo i na popularnost svojih teorija, što je nazvao zabludom: "Malo me ljuti ta ideja da mi s našim dubokim sofizmima imamo hegemoniju u društvenim znanostima. Jesu li ljudi ludi?"

Žižek je ustvrdio da je njegovo učenje marginalizirano, te da postoje različite strategije njegovog ograničavanja tako što ga se proglašava zabavnim klaunom kojeg ne treba doživljavati ozbiljno. O svojem statusu mega-zvijezde u SAD-u Žižek je rekao da je prije nekoliko dana dobio pismo od prijatelja iz SAD-a koji nije dobio posao upravo zbog pisma preporuke koje mu je Žižek napisao. Naime, navodno je gotovo dobio posao sve dok netko u odboru nije rekao: "Oh, ukoliko ga je Žižek preporučio to znači da s njim nešto strašno nije u redu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:15