PARK GEUN-HYE

ŽIVOTNI PAD DONEDAVNE PREDSJEDNICE JUŽNE KOREJE Prvo su je svrgnuli s vlasti, a sada su je uhapsili, završila je iza rešetaka

Park Geun-hye izlazi iz sudnice nakon saslušanja
 Song Kyung-Seok / REUTERS

Južnokorejski sud u petak je odobrio uhidbeni nalog za svrgnutu predsjednicu Park Geun-hye, prvu demokratski izabranu čelnicu te države koja je zbačena s pozicije zbog optužbi o mitu i zloporabi položaja.

Park može biti u pritvoru do 20 dana dok se istražuju optužbe da se udružila s prijateljicom Choi Soon-sil kako bi stvarale pritisak na velike tvrtke da doniraju zakladama koje su podržavale njezinu politiku.

Sudac u Seulu je priopćio kako „su prihvaćeni razlog i potreba za nalogom jer su potvrđene glavne optužbe protiv nje, a dokazi mogu biti uništeni“.

U međuvremenu je objavljeno kako je donedavna šefica države i formalno uhićena.

Ousted South Korean President Park Geun-hye (C) leaves after hearing on a prosecutors' request for her arrest for corruption at the Seoul Central District Court in Seoul, South Korea, Thursday, March 30, 2017. REUTERS/Ahn Young-joon/Pool
REUTERS
Park Geun-hye odlazi sa saslušanja

Park je na istom sudu u četvrtak svjedočila osam sati, pa je u susjednom uredu tužitelja čekala dok je sudac proučavao dokaze i argumente za njezino uhićenje.

Bivša 65-godišnja predsjednica je u četvrtak stigla na sud s argumentom da ne smije biti uhićena ili pritvorena dok tužitelji istražuju taj skandal. Istaknula je da ne postoji rizik od njezinog bijega, te da neće utjecati na dokaze.

Ousted South Korean President Park Geun-hye (C) leaves the prosecutors' office as she is transferred to a detention house in Seoul, South Korea March 31, 2017.    REUTERS/Chung Sung-Jun     TPX IMAGES OF THE DAY      *** Local Caption *** Park Geun-hye
REUTERS
Park Geun-hye prebacuju u pritvor u Seulu

I ona i Choi su odbacile krivnju za iznesene optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:37