USKRSNUĆE IZ LEDA

ZNANSTVENICI PLANIRAJU KLONIRATI MAMUTA Životinja zaleđena 10.000 godina u Sibiru izvor je DNK

"To je najbolje očuvan leš odraslog mamuta koji je ikada pronađen. Njegovo meso, koža i dlaka su u dobrom stanju, izgleda kao meso svježe ubijene životinje", rekao je dr. Grigoriev, voditelj znanstvene ekspedicije
 Thinkstock

Iznimno uzbuđenje obuzelo je tim znanstvenika koji su pronašli odlično očuvano truplo mamuta koje je ležalo zaleđeno 10.000 godina u Sibiru. "To je najbolje očuvan leš odraslog mamuta koji je ikada pronađen. Njegovo meso, koža i dlaka su u dobrom stanju, izgleda kao meso svježe ubijene životinje", rekao je za Siberian Times Semjon Grigoriev iz Muzeja mamuta u Jakutsku koji je predvodio ekspediciju.

Siberian Times

Odlično očuvano crveno meso mamuta zaleđenog 10.000 godina (foto: Siberian Times)

U tijeku je analiza uzorka krvi, pronađenog u vječnom ledu, kojom se nastoje pronaći 'žive stanice', a znanstvenici širom svijeta, od Južne Koreje, preko SAD-a i Kanade do Nizozemske, traže dozvolu da preuzmu uzorak na detaljnu DNK analizu.

Siberian Times

Uzorak krvi mamuta pronađen u ledu Sibira (foto: Siberian Times)

Pronađeno tijelo zaleđenog mamuta znanstvenicima je dalo nadu u mogućnost potpunog dekodiranja DNK mamuta. To otvara mogućnost kloniranja ovih životinja koje su izumrle prije oko 4.000 godina, a za tu ideju naročito su zagrijani znanstvenici iz Južne Koreje. No, kako je upozorio Grigoriev, kloniranje je vrlo komplicirana zadaća koja bi mogla potrajati i 50 do 60 godina.

Tijelo mamuta pronađeno je u svibnju ove godine na otoku Maloljakovskij i prevezeno u zaleđenom stanju na analizu međunarodnog tima znanstvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:25