BEZOSJEĆAJNOST

'ZNAO JE U ŠTO SE UPUŠTA' Trump izazvao sablazan, udovica ubijenog američkog vojnika rasplakala se od šoka kad je čula što joj govori

 Joshua Roberts / REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je trudnoj udovici američkog vojnika koji je poginuo u zasjedi u Nigeru da je njezin muž "znao u što se upušta", rekla je demokratska zastupnica u američkom Kongresu Frederica Wilson, a piše Guardian.

Zastupnica Wilson potvrdila je da je u utorak bila u automobilu s udovicom poginulog vojnika, Myeshiom Johnson, s kojom je išla prema Međunarodnoj zračnoj luci u Miamiju kako bi preuzele tijelo njenog pokojnog muža, narednika Davida Johnsona. U razgovoru za radio stanicu WPLG iz Miamija Wilson je potvrdila da je Trump nazvao udovicu Johnson i rekao da je njezin muž "znao u što se upušta".

- Da, rekao je to. Za mene je to nešto što se kaže u razgovoru, ali nikako nešto što se kaže ožalošćenoj udovici. To je vrlo bezosjećajno - rekla je Wilson. Za MSNBC zastupnica je detaljnije opisala reakciju udovice odmah nakon razgovora.

- Plakala je cijelo vrijeme, a kad je završila razgovor samo me pogledala i rekla: "Nije upamtio ni njegovo ime. To je ono što najviše boli" - rekla je Wilson, a piše Washington Post.

Dodala je i da je htjela zgrabiti telefonsku slušalicu i opsovati nešto Trumpu, ali da joj vojnik koji je također bio u automobilu, a koji je držao telefon, nije to dopustio.

Američki predsjednik je pak preko Twittera rekao da je demokratska zastupnica s Floride izmislila njegovu navodnu izjavu:

- Demokratska zastupnica u Kongresu totalno je izmislia moje riječi udovici ubijenog vojnika (i imam dokaz za to). Žalosno! - napisao je Trump.

Wilson je stala iza svojih riječi te je rekla za CNN da predsjednik "evidentno laže, zato jer sam ja rekla istinu".

- On ne zna kako suosjećati s ljudima. Mi tugujemo. Ovo je zajednica u žalosti. Sramotno je da on uopće piše ovo na Twitteru. I kao što sam rekla, taj gospodin očito ima poremećaj mozga koji bi trebao pregledati - oštra je bila zastupnica.

I majka potvrdila

Njezine tvrdnje je nakon Trumpove reakcije potvrdila i majka ubijenog vojnika, Cowanda Jones-Johnson. Kako kaže, Trump je doista izrekao sporne riječi njezinoj snahi tijekom razgovora koji je preko zvučnika mobitela čula i zastupnica Wilson.

- To je istina. Ne samo da Trump nije pokazao respekta prema mojem sinu, mojem suprugu i meni, nego ni prema njegovoj udovici - rekla je Jones-Johnson i dodala da razgovor nije bio snimljen.

Narednik Johnosn bio je među četiri vojnika koji su proteklog mjeseca ubijeni u Nigeru. Umrli su nakon što su ih tijekom zajedničke patrole s nigerijskim trupama iz zasjede napali militanti povezani s Islamskom državom.

Američki predsjednik isprva je bio pod salvom kritika jer punih 12 dana nije govorio o smrti četiri vojnika i jer nije odmah nazvao članove njihovih obitelji, što je nepisani običaj. On je sam u ponedjeljak rekao da je napisao pisma obiteljima, ali ona još nisu bila poslana. Njegov tim je pak rekao da "predsjednik čeka dodatne informacije".

Da stvar bude još gora, u utorak je Trump ponovio da njegov prethodnik Barcak Obama nije uvijek zvao obitelji vojnika poginulih u akciji, iako su članovi Obamine administracije odreda to nazvali bezočnom laži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:07