PLJUŠTE OSUDE

Zuckerberg je na Instagramu podijelio fotografiju svoje djece. Stigle su reakcije kojima se nije nadao...

Slavne osobe već godinama zamagljuju lica svoje djece na društvenim mrežama ili ih skrivaju pomoću smajlića da bi zaštitili privatnost djece
 Instagram/zuck

Mark Zuckerberg podijelio je na Instagramu obiteljsku fotografiju sa slavlja Dana nezavisnosti. Dvije stvari na fotografiji privukle su pažnju pratitelja: prugasti kaubojski šešir na njegovoj glavi i smajlićima sakrivena lica djece. Objava je naišla na osude jer je skrivanje identiteta djece protumačeno kao zabrinutost za privatnost na platformama koje je sam stvorio, piše CNN.

Meta, matična tvrtka Instagrama, pomno je ispitivana da bi se otkrilo kako postupa s privatnošću korisnika i načinima na koji se algoritmi mogu koristiti za dovođenje djece u opasnost. Naglašava se i trend među korisnicima društvenih mreža, posebno onima visokog profila, da budu oprezniji prilikom dijeljenja fotografija djece na internetu.

Slavne osobe već godinama zamagljuju lica svoje djece na društvenim mrežama ili ih skrivaju pomoću smajlića da bi zaštitili privatnost djece.

- Pazio je da ne otkrije lokaciju svoje obitelji ili identitet djece, možda time pokazuje da je na krajnjim korisnicama odgovornost da se zaštite na internetu, rekla je Alexandra Hamlet, psihologinja iz New Yorka koja prati utjecaj društvenih mreža na mlade korisnike.

Tijekom godina povećala se zabrinutost roditelja i stručnjaka zbog rizika koji donosi dijeljenje ovakvih slika na društvenim mrežama. Neki roditelji odlučili su ograničiti dijeljenje na manje javne platforme ili zaklanjati lica djece na fotografijama. Leah Plunkett, autorica knjige Sharenthood i dekanica za iskustvo i učenje na Harvardu, rekla je da je skrivanje djetetova lica zapravo simbolično da mu se pruži kontrola nad vlastitim narativom.

- Svaki put kad pišete o svojoj djeci, ne dopuštate im da ispričaju vlastite priče o tome tko su i tko žele postati. Odrastamo čineći nestašluke i pogreške, ako djeca i tinejdžeri prestanu živjeti kroz pokušaje i pogreške, lišit ćemo ih sposobnosti da se razvijaju i pričaju priče, rekla je Plunkett.

Na fotografiji je vidljivo da Zuckerberg nije sakrio lice svoje najmlađe kćeri što bi moglo značiti da je manje zabrinut zbog lica bebe nego malog djeteta. Plunkett vjeruje da tvrtke koje se bave društvenim mrežama mogu upotrijebiti tehnologiju umjetne inteligencije za praćenje promjena lica djeteta kroz godine i povezati ih s njihovom odraslom fotografijom. Za sad je odgovornost na roditeljima da ograniče i suzdrže se dijeljenja fotografija djece na internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:47