BARDARBUNGA

ZVIJER SE PONOVNO BUDI Opasni vulkan na Islandu opet aktivan, magma izbila na površinu i izazvala požar

 Mila.is

REYKJAVIK - Na Islandu je u nedjelju ponovno proglašena crvena uzbuna zbog nastavka erupcije tamošnjeg velikog vulkana Bardarbunge.

Na području sjeverno od samog grotla, koje je prekriveno golemim ledenjakom Vatnajokullom, kroz pukotine je došlo do prodora magme, nakon čega je planuo i požar.

Na istom je području vulkan erumpirao i prije nekoliko dana, no nakon nekoliko sati aktivnosti činilo se da je erupciji došao kraj.

Ovakvi manji prodori magme mogu predstavljati opasnost za ljude u relativnoj blizini vulkana, s obzirom da zbog naglog otapanja leda može doći do lokalnih poplava. Veću opasnost predstavlja mogućnost da erupcija postane znatno jača te da magma prodre kroz glavni otvor, koji je već desetljećima prekriven ledenom kapom debelom nekoliko stotina metara.

Tada bi se otvorila mogućnost i za stvaranje golemog oblaka vulkanskog pepela koji bi priprijetio zračnom prostoru nad Islandom, a moguće i nad Europom.

S obzirom da erupcije nije moguće predvidjeti, nije jasno hoće li do najcrnjeg scenarija doći ili je Bardarbunga što se tiče ovogodišnje aktivnosti rekla svoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:05