BANKARSKI KRIMINAL

ZVIŽDAČ S TJERALICE 'Otkrit ću hrvatskoj Vladi sve tajne račune Hrvata u švicarskoj banci HSBC'

Ako vaša država, vaša vlast odluči oprostiti neplaćeni porez, onda vam je jasno u kojem grmu leži korupcija. Nečinjenje je ponekad najjasniji oblik korupcije
 AFP

Bivši menadžer u švicarskoj podružnici britanske multinacionalne banke HSBC za Globus prvi put govori o skrivenim računima hrvatskih građana i otvoreno nudi pomoć Ministarstvu financija Borisa Lalovca

ZAGREB - Nije lako biti zviždač.

To znači posve se izložiti osvetničkom udaru elita koje će zviždača proglasiti luđakom, ekscentrikom – a u slučaju Hervéa Falcianija – čak i samoproglašenim Jamesom Bondom koji se u bankarstvo uvukao samo kako bi ucjenjivao i izvukao podatke s kojima će kasnije manipulirati.

Hervé Falciani (43) danas ne može putovati kamo hoće jer je na Interpolovoj tjeralici. Švicarsku, zemlju u kojoj je nekada živio, mora zaobilaziti u širokom luku. On je, pojednostavimo li, francuski Snowden, samo što Falciani nije u javnost pustio podatke o prisluškivanju i nadziranju, nego o računima u engleskoj multinacionalki, banci HSBC, na kojima je oprani novac, novac koji nije oporezovan, novac prikupljen iz različitih mutnih izvora, zaštićen sigurnom bankarskom tajnom.

Hervé Falciani zbog onoga što je pustio van, zbog tog duha iz boce, danas ne živi mirno. Zato se posve stavio na raspolaganje svima onima koji žele krenuti u borbu protiv tajnih računa na kojima je sumnjiv novac i trenutačno radi za Island, Indiju, Argentinu... a radit će i za Hrvatsku ako ga nazovu iz Zagreba. Tako je rekao Globusu u ekskluzivnom razgovoru tijekom vikenda.

Falcianijevo zviždanje već dugo traje. Zaposlen u HSBC-ju, brzo je počeo otkrivati da novcu nestaje trag. “Novac je tako lako sakriti, a neke velike banke imaju cijele odjele koji se brinu o tome. Te su banke postale još bogatije na račun društva, pomažući u izbjegavanju plaćanja poreza i pranju novca”, jednostavno mi objašnjava Hervé koji je upravo objavio knjigu s detaljima kako se skriva novac. Njega je još u prosincu 2008.godine privela švicarska policija zbog sumnje da je krao podatke iz banke. Pretresli su mu stan, tražili po računalu, ispitivali ga satima, a onda ga pustili doma, s tim što je morao obećati da će se sutradan vratiti. Nije.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:28