OBAMIN MINISTAR FINANCIJA

‘Lewovi dolari nosit će najružniji potpis u američkoj povijesti’

 AFP

Potpis Jacoba Lewa, potencijalnog novog američkog ministra financija, posljednjih je dana bio pod povećalom tamošnje javnosti jer bi se mogao naći na novim američkim novčanicama.

Naime, očekuje se kako će američki predsjednik Barack Obama imenovati tog dugogodišnjeg vašingtonskog insajdera na mjesto tzv. tajnika državne riznice, što je jedno od najviših mjesta u administraciji koje uključuje.

To pak podrazumijeva i da će mu se potpis nalaziti na “dolarima” štampanim za njegova mandata. Čitava se medijska zajednica zbog toga dignula na noge, štoviše, komentatori kao da se natječu u tome tko će izražajnije ocrniti njegov rukopis.

Obamin šef osoblja u Bijeloj kući sigurno je znao da će biti kopanja po njegovu rezimeu nakon što se dozna da je prvi izbor za nasljednika Timothyja Geithnera. No sigurno nije mislio da će najveću debatu probuditi to kako piše.

“Njegov je rukopis poput rukopisa djeteta iz osnovne škole”, napisao je primjerice komentator LA Timesa dok su mediji poput New York Magazinea i The Atlantica ismijali Lewa u naslovima.

Poludjela je i cijela sfera društvenih mreža. “Kako se to potpisuje budući ministar financija? Jack Leeeeew.” Tako je to netko prokomentirano na Twitteru, a komentar je postao najpopularnija tema na toj društvenoj mreži.

No nije jasno čemu takva halabuka.

Naime, iako danas nije bilo službenih komentara na napise medija - zato što Lew nije bio službeno imenovan - poznato je da je i Timothy Geithner, dosadašnji rizničar, promijenio svoj potpis kad je došao na funkciju. Nije ne bitno hoće li na američkim dolarima biti švrakopis ili normalan potpis.

CNBC se tako osvrnuo na uvredljive komentare i naveo kako će Lew sigurno promijeniti potpis kad preuzme ured baš kao i Geithner.

“Na dolarsku sam se novčanicu morao potpisati tako da ljudi mogu pročitati moje ime. To je bilo logično”, izjavio je Geithner u radijskom intervjuu. Barack Obama danas je kasno navečer po europskom vremenu trebao obznaniti da je izabrao Lewa, inače bivšeg Obamina čovjeka za budžet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:40