VATIKAN

‘Ugledajmo se na protestante’

Predsjednik komisije biskup di Falco Léandro naveo promjer male, ali internetski aktivne evangeličke zajednice u Francuskoj
 AP

RIM - Nazočnost Katoličke crkve u Internetu nije mogućnost nego nužnost, zaključeno je na četverodnevnome plenarnom zasjedanju Evropske biskupske komisije za medije (CEEM) pod naslovom “Kultura interneta i komunikacija Crkve”, završenome jučer u Vatikanu.

Zasjedanje je otvorio potpredsjednik Vijeća evropskih biskupskih konferencija kardinal Josip Bozanić.

Crkva je komunikacija

Pored stotinjak biskupa te mnogih stručnjaka, iz Hrvatske su sudjelovali predsjednik Odbora za medije HBK nadbiskup Ivan Devčić, predstojnik Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić i prof. dr. Jerko Valković.

“Crkva je komunikacija”, a “zajedništvo je plod komunikacije” - zaključilo je prije nekoliko tjedana Papinsko vijeće za društvene komunikacije, označujući time svojevrstan zaokret u crkvenom poimanju Interneta.

Kardinal Bozanić je naglasio da Internet nije samo primatelj različitih kultura, nego je kultura po sebi, sredstvo koje stvara virtualnu zajednicu kybernauta. Za webovski naraštaj Internet nije odvojena sfera njihove egzistencije, nego jednostavno njezin sastavni dio, smatra Bozanić, poentirajući da ta generacija baš na Internetu stvara društvene kontakte i uči se životu.

Budući da je Crkva “učiteljica komunikacije” i da joj zadaća naviještati Evanđelje, Internet joj treba, a “i zato što je kroz Internet moguće shvatiti antropološki model čovjeka sutrašnjice, koji se upravo njime stvara”.

Katolici samo govore

XXI. stoljeće je era interaktivnih medija koja zahtijeva obostrano dinamičan odnos umjesto pukog emitiranja poruke. Katolička crkva tu uči od protestanata, rekao je CEEM-ov predsjednik Jean-Michel di Falco Léandro, biskup Gema u Provansi: “U Francuskoj katolički siteovi kaskaju za evangeličkima iako je evangelika mnogo manje…, ali evangelici slušaju a katolici govore”. “Komunikacija uvijek počinje od slušanja”, poučio je braću u biskupstvu di Falco Léandro.

Na http://www.pope2you.net moguće je vidjeti dokle je Vatikan uspio provesti u djelo komunikološko gledište predstavljeno na skupu. Koriste se Facebook, YouTube, Twitter i WikiCath - ali nisu predočeni rezultati interakcije, pa ni na razini povratne informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 15:17