SUMNJIVO PLEMSTVO

Tajni svijet dinastije Frankopan: Dramatična istina o misterioznom međunarodnom imperiju

Frankopani, koji godinama šire svoj utjecaj u Hrvatskoj, najavljuju kupnju Vjesnika

Prvo mi se predstavio kao uspješan britanski odvjetnik, već sutradan je pričao da je bankar, zaslužan za izgradnju dobrog dijela kompletne afričke infrastrukture.

U javnosti se pokušavao prikazati kao ponosni domoljub, a opet, od njega sam nekoliko puta čuo da su Hrvatima zakržljali mozgovi zbog previše godina provedenih pod komunizmom.

Čak je tvrdio da je ta njegova teza u Britaniji i znanstveno dokazana, priča mi jedan zagrebački bankar, dobar poznavatelj Louisa Doimija de Lupisa, glave tajnovite obitelji Frankopan koja je u fokus došla kupnjom nebodera na Jelačićevu trgu krajem 90-ih.

Taj 73-godišnji Višanin, koji je većinu života proveo u Londonu, u to si je doba i dodao prezime slavne plemenitaške loze, pozivajući se na direktno frankopansko podrijetlo. Zapravo, u javnim si je predstavljanjima, ovisno o prilikama, dodavao različita imena.

Recimo, u jednim je britanskim novinama prije nekoliko godina nastupio kao Louis Michal Antun Doimi de Lupis de Frankopan Shubich Zrinski.

Taj se put nazvao princom, iako je često mijenjao i titule. Pa je jednom bio knez, drugi put grof, često vikont ili markiz.

Najtraženiji u obitelji

Bilo kakvu vezu s prezimenom koje si je pripisao promptno je osporio Hrvatski plemićki zbor, asocijacija koja okuplja domaće plemenitaše. Izbacili su ga iz članstva, a ismijavali su ga i najugledniji hrvatski genealozi, nazivajući njegov pokušaj falsifikacije prezimena bijednim.

Povijesna je, naime, činjenica da su hrvatski Frankopani izumrli 30. travnja 1671., kada su posljednjem od njih, Franu Krsti, Habsburgovci odrubili glavu zbog poznate urote koju je protiv njih organizirao.

No vremešni Louis, rođen u Splitu kao Vjekoslav, nije reagirao.

O njegovoj se obitelji u Hrvatskoj ponovno počelo razglabati početkom tjedna, kada je prvi potpredsjednik Vlade Čačić u intervjuu Net Tv-u najavio mogućnost spasa Vjesnika, budući da se pojavio zainteresirani kupac. Premda do danas nema službene potvrde, nekolicina izvora navodi da se radi upravo o inicijativi samoprozvanih Frankopana.

Prema prvim nacrtima navodnih pregovora, Vjesnik bi mogli kupiti za kunu, uz uvjet da zadrže sve zaposlene i otplate obveze posrnule kuće koje trenutačno iznose oko devet milijuna kuna.

Izvori tvrde da se kao potencijalni investitor pojavio londonski Oak Investment Management Group, čiji je direktor Nikola de Frankopan, jedan od Louisovih sinova. Znakovito, upravo je Nikola posljednjih sedam mjeseci u Hrvatskoj najtraženiji član obitelji.

Općinsko je državno odvjetništvo u kolovozu 2011. nad njim zatražilo istragu, zbog osnovane sumnje na kriminal u njegovim propalim Apex vrijednosnicama.

Luksuzan lifestyle

Priča s tom brokerskom kućom, nazvanom po uzoru na ugledni engleski Apax, razvlači se još od sredine 2009. godine. Tada je Šted banka podignula kaznenu prijavu, jer je Frankopan prestao otplaćivati kredit od 50.000 eura. Nakon podmirenih šezdesetak tisuća kuna, oglušio se na sve daljnje obaveze i tako ostao dužan više od 40 tisuća eura.

Upravo u to vrijeme, u srpnju 2009., Hanfa je Apexu ukinula dozvolu za rad, nakon što je utvrđeno da u kući nije radio ni jedan ovlašteni broker, a vlasnik je u to vrijeme već bio otišao u inozemstvo. U Hrvatskoj se do danas nije pojavio.

- Nikola djeluje najdobrodušnije među Frankopanima - opisuje obiteljski poznanik. - Plasirane priče o njegovu uspjehu su, dakako, prenapuhane, ali njegov je standard vrlo pristojan i za londonske uvjete.

Nikolin lifestyle postao je luksuzan nakon što je oženio Jessicu Oppenheim, kći uspješnog, ali za britanske kanone preekscentričnog bankara.

Napokon kod kuće

- Kao prvo, Nicholas Oppenheim je ‘self made’, nije naslijedio ni ugled ni prezime. A i troši više nego što se u tamošnjim okolnostima smatra pristojnim - priča mi sugovornik, prisjećajući se ludih partyja na koje je Oppenheim znao ulaziti na slonovima. Ekscentrična je bila i svadba Jessice i Frankopana, održana u palači Whitehall na čijem je balkonu svojedobno odrubljena glava kralju Charlesu I.

Uz propalu kuću Apex vrijednosnice, upravo je Nikola vodio i poslovanje nebodera na glavnom zagrebačkom trgu koji je obitelj uspjela kupiti iako je, ako je vjerovati ujednačenoj priči u odvjetničkim krugovima, Josip Gucić nudio dvostruko više novca.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:57