SUSRET NA GATU

ZANIMLJIVI LEON JENNINGS Cinični Britanac, sultan od Bruneja i princeza

 
Komolac, 130817. Reportaza Nauticke patrole Jutarnjeg lista. Prica s broda. Na fotografiji: Leon Jennings. Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Leon Jennings zanimljiv je tip. Pravi cinični Britanac koji je na putu da postane velik obožavatelj Hrvatske. U sat i pol razgovora počeli smo s jedrenjem, a završili na nogometu.

Ploviti je počeo još kao dječak kada je u Portsmouthu sagradio splav i otisnuo se na more. “Za uši ga je izvukao” lučki kapetan jer je bio preopasan za plovni promet. Desetak godina kasnije u vojsci je dospio u priliku da jedri. Za kopnenu je vojsku učio ljude jedriti oko Isle of Wright i uživao. Paralelno s ljubavlju prema nautici razvila se i ljubav prema ragbiju. Zahvaljujući ovom muškom sportu proputovao je svijet.

Godišnji vez

Bio je u Hong Kongu, Tajlandu, Maleziji... gdje je jednom prigodom doručkovao pored sultana od Bruneja.

- Svi su se digli, osim nas. Mi smo ostali sjediti jer smo Britanci - ponosno prepričava.

Leon je ponosan i na plavu britansku mornaričku zastavu koju na brod smiju stavljati samo pripadnici vojnih snaga, a pohvalio se i da je njegova ujna Barbara učila princezu Anne jahati.

Komolac, 120817. Reportaza Nauticke patrole Jutarnjeg lista. Na fotografiji: macka na gatu ACI marine Dubrovnik. Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

- Bili smo s njom u društvu na jednoj čajanci. Tražio sam dopuštenje da govorim, a onda sam joj iznio tu činjenicu, nasmijala se i pitala me: kako je stara Babs? - nasmijao se Leon.

U Hrvatsku je stigao u svibnju i odmah uplatio godišnji vez u ACI marini Dubrovnik.

- Nakon nekoliko godina u Grčkoj želio sam doći u vašu zemlju. Imate zanimljivu povijest i lijepe uvjete za jedrenje. Guglao sam marine i odlučio se za Dubrovnik. Dosad sam obišao Elafite, dio Mljeta, a plan je otići sjevernije prema Braču i Hvaru - priča Leon lomeći jezik dok pokušava izgovoriti hrvatske nazive otoka.

Treniranje

Završili smo s nogometom. Leon je zaposlenik Britanskog saveza (FA) i trenira talentirane djevojčice. Nekoliko je njih završilo u mlađim selekcijama engleske reprezentacije, a sada je s tri prijatelja Kevinom, Johnom i Ellitom stvorio UK skills forum koji djecu na drugačiji način uči igrati nogomet. U Dubrovniku se sprijateljio s lokalnim klubom i dogovorio treniranje mlađih kategorija i ženske ekipe u Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:52