TAJNA VELEBNE VILE: EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

TVORNICA DROGE NAPANTOVČAKU 'Nisam znala damuž na katu vile proizvodi opijate'

Dina Carin šokirana je od uhićenja njezina muža Miroslava, vlasnika građevinske tvrtke koja je izgradila polovicu Arene Zagreb: on je optužen da je u njihovoj vili u Hercegovačkoj ulici s prijateljem proizvodio na desetke kilograma opijata
 CROPIX

Kilometar zračne linije od Predsjedničkih dvora, u elitnoj vili od 433 m2 posluje Beauty centar Midi. Mjesto radnje je Hercegovačka ulica na Pantovčaku. I dok u prizemni dio vile sive boje i zanimljivog dizajna u ekskluzivnu oazu ljepote na tretmane dolazi elita, kat iznad - u prostoru koji je nekad bio teretana, pretvoren je u vrhunski laboratorij za preradu indijske konoplje!

Vlasnik kuće Miroslav Carin (46), inače građevinski poduzetnik, zapao je u dugove. Ženi Dini je prije pet godina omogućio da otvori kozmetički biznis, dok je kat iznad salona lanjskog prosinca iznajmio svom dugogodišnjem prijatelju, autoprijevozniku Dejanu Vidiću (43) koji, uz legalni posao, povremeno trguje drogom.

Carin je Vidića upoznao na skijanju davnih dana i postali su dobri prijatelji. I jednom i drugom u posljednje vrijeme njihovi pravi poslovi išli su loše. Vidiću je, uz to, nedavno automobil razbio znanac, profesionalni vozač Bojan Vrankovečki (54). Šteta na vozilu premašila je 5000 eura. Za razliku od Vidića i Carina, koji već neko vrijeme jedva uspijevaju naplatiti svoje usluge te su odlučili na veliko uzgajati indijsku konoplju i prodavati drogu, Vrankovečki je bio u potrazi za stalnim zaposlenjem i opterećen dugovima, pa je preko noći pretvoren u teklića.

Ispovijest teklića

- Dogodila se prometna nesreća. Auto je razbijen, a meni su ozlijeđeni vrat i rebra. Nisam planirao švercati na duge staze, to mi nije bio cilj, nego samo da se vratim na pozitivnu nulu. Posao tražim godinama. Promijenio sam nekoliko firmi. Profesionalni sam vozač. Posao je teško zadržati u vrijeme krize - dio je iskaza što ga je Zagrepčanin Bojan Vrankovečki (54) dao slovenskoj policiji. On je, naime, ‘skinut’ iz autobusa na graničnom prijelazu Macelj-Gruškovje zbog deset kilograma marihuane koju je nosio u Beč. Bio je 8. prosinca. Policajci i carinici rutinski su kontrolirali putnike u autobusu. Iako im na prvu nije bio sumnjiv gospodin u odijelu, ono što je nosio u ručnoj prtljazi, u ruksaku, nije prošlo test iskusnih policajaca. Vrankovečki je problijedio kao krpa. Nije imao izlaza jer je u ruksaku skrivao 20 paketa marihuane teške 10 kilograma za koje je u Beču trebao dobiti čak 50.000 eura! Mariborskoj policiji odmah je sve priznao, a prikupljena saznanja odaslana su u Zagreb. Zagrebački policajci mjesecima su ‘njuškali’ po Hercegovačkoj ulici jer su imali informaciju da u toj zoni netko uzgaja velike količine marihuane, no nisu uspjeli otkriti iza koje se fasade krije dilerski laboratorij.

U međuvremenu, kako Vrankovečki to popodne nije dostavio bečkom naručitelju marihuanu, koja je bila namijenjena za vikend-distribuciju po tamošnjim noćnim klubovima, Vidić je primio poziv iz Austrije:

Novac od droge

- Gdje je roba? Nema robe? Zašto mi se nitko ne javlja? - pitao je Vidića kupac marihuane, još uvijek nepoznat istražiteljima. Vrankovečkom je mobitel bio ugašen. Bio je to signal za uzbunu. Upakiranu marihuanu trebalo je sakriti. No, po izlasku iz obiteljskog doma, dok je ulazio u automobil kod Muzičke škole, Vidiću su stavljene lisice na ruke. Sa sobom je imao 4,5 kilograma ‘trave’ u 14 paketa. Uslijedili su pretresi kuća, pomoćnih prostorija i vozila u kojima je nađeno još 300 grama marihuane, digitalna vaga te 65.500 kuna i 3250 eura zarađenih prodajom droge.

Policija je vrlo brzo pohvatala i ostale konce. Uhićen je i vlasnik vile u kojoj su klijale sjemenke indijske konoplje. U vili je policija pronašla još šest kilograma marihuane i gotovo jednako toliko osušenog lišća i stabljika. Bilo je tu još i 263 komada stabljika visine do 110 cm te 157 sadnica, digitalna vaga, aparat za vakuumiranje i onaj zanimljiviji - stroj za odvajanje cvjetnih vrhova marihuane od stabljika. Vrijednost je zaplijenjene droge veća od 300.000 kuna, a da su je uspjeli plasirati na austrijsko tržište, zaradili bi čak 800.000 kuna. No, ukupna zarada premašila bi i dva milijuna kuna da su zasađene biljke izrasle dokraja jer bi se nakon berbe dobilo još 30-ak kilograma vrlo kvalitetne marihuane.

Obiteljima trojice prijatelja i suradnika život je ozbiljno uzdrman. Autoprijevoznik je podebljao svoj dosje još jednom prijavom zbog droge, građevinski poduzetnik zahvaljujući prijatelju postao je suuzgajivač trave, a profesionalni vozač zbog svojih se slabosti pretvorio u narkokurira.

- Ja vam ništa o tome nisam znala. Svatko od nas ima svoj posao - rekla je policiji, neslužbeno doznajemo, kozmetičarka Dina Carin, supruga drugoosumnjičenoga. Slične iskaze istražiteljima su dali i drugi članovi obitelji Carin i Vidić.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:51