MAFIJA IZ KLADIONICE

Uhićen VINKO ŠAKA: Za svaku namještenu utakmicu dobivao je 1,5 milijuna eura

Bio je trener u Dinamu, a u Hrvatskoj je već osuđen za isto djelo

Hrvatski državljani Vinko Šaka (51) i Alija Ribič (56) kandidiraju se za pjevače godine u talijanskoj aferi “calcioscomesse” (nogometne oklade): sama najava njihova sporazuma s talijanskim istražiteljima izazvala je ne buru, nego tornado u talijanskoj nogometnoj javnosti, pa je inače oprezni Enrico Mentana, urednik televizijskog dnevnika Telecomove televizijske mreže La 7, prognozirao seriju pritvaranja koja “bi mogla zahvatiti i prvoligaške nogometaše”.

Kako je javila torinska La Stampa, dogovor između talijanskih istražitelja u Cremoni koji ganjaju takozvanu “Cigansku grupu” i hrvatskih specijalista za nogometne prevare (Šaka je već pravomoćno osuđen u aferi “Offside”) postignut je još u veljači, uz posredovanje pesarskog odvjetnika Marcella Cecchinija i zagrebačkoga Krešimira Krsnika.

Blage kazne?

Po onome što se čuje iz talijanskih izvora, Šaka i Ribič su, s Krsnikom u pratnji, odlučili doći u Italiju i “predati se” talijanskim organima tek pošto su uglavljeni glavni elementi dogovora: Šaka i Ribič će priznati što su i kome platili za namještanje utakmica , pa će za uzvrat dobiti blage kazne, a opako će stradati oni koje prokažu - naravno, ako se protiv njih nađu i drugi dokazi, jer u talijanskome pravosudnom sustavu priznanje “pokajnika” nije dovoljan dokaz, nego treba naći i objektivnu potvrdu njegova iskaza. Istodobno sa Šakom i Ribičem svoj iskaz je iz Hrvatske u Italiju poslao i Dino Lalić, također osuđen u aferi “Offside”, ali on nije ovaj put otputovao u Italiju jer je još u zatvoru u Hrvatskoj, navode talijanski izvori.

Izbjegli zatvor

Šaka i Ribič su, praćeni Krsnikom, stigli u Anconu po dogovoru, trajektom iz Splita. U Anconi ih je preuzela policija iz Cremone i odvela u cremonski zatvor Ca’ del Ferro. Sudac za prethodne istrage Guido Salvini će ih ispitati u subotu (tek eventualno u petak).

Nakon njih su sljedeći mjesec na redu za ispitivanje Laziovi igrači Stefano Mauri i Cristian Brocchi, pa Dario Dainelli (Chievo) i Omar Milanetto (Padova), zatim Cristian Bertani (Sampdoria) i bivši nogometaš Rijat Shala (Švicarac, nije u vezi s bivšim hrvatskim reprezentativcem Kujtimom Shalom).

Uhidbeni nalog za Šaku i Ribiča, kao što smo svojedobno pisali, izdan je još u lipnju 2011. Oni su tada izbjegli talijanski zatvor, kao i većina iz takozvane “Ciganske grupe”, uključujući i Almira Gegića te Hristijana Ilijevskoga, za koje se smatra da su vođe hobotnice, čiji su kraci (kao što smo također pisali) doprli zaista daleko: jedan sve do Singapura, drugi do Napulja i tamošnje mafijaške organizacije camorre, a ne manjka jedan do drugih Hrvata, preciznije: do Marija Cvrtka, pripadnika hrvatske “dijaspore” u Njemačkoj, ali aktivnoga i u nas i u susjedstvu, već osuđenoga na 5,5 godina zatvora u procesu u Bochumu gdje nije prošao ništa bolje od Ante Šapine, što pokazuje da su ga suci smatrali jednako angažiranim u kladioničkim namještaljkama kao i glavu hrvatske kladioničarske mafije u Njemačkoj. Cvrtkova priznanja u Bochumu su jedna od osnova akcije talijanskih istražitelja, koji su materijalne dokaze prikupili zahvaljujući dugotrajnoj akciji praćenja i prisluškivanja sumnjivaca.

Potkraj prošle godine kola su se polomila najviše na Cristianu Doniju (38), bivšem kapetanu Atalante i svojedobnome talijanskom reprezentativcu (2001. - 2002.), koga su policajci uhvatili kad je već krenuo u bijeg u inozemstvo. Istražitelji su se dočepali i njegova kompjutera u kojemu su navodno očiti dokazi kriminala.

Singapurci su glavni

U pritvoru su se tada našli i igrači Carlo Gervasoni (Piacenza) i Filippo Carobbio (La Spezia), te bivši nogometaši Luigi Sartor (igrao za Parmu i Romu) odnosno Alessandro Zamperini (igrao u drugoj i trećoj ligi).

Među ostalim materijalom kojim raspolaže Guido Salvini, sudac za prethodne istrage u Cremoni, nalaze se i snimci inkriminiranih razgovora između Gervasonija i Šake, pa Šaka nije mogao nijekati svoju umiješanost.

Ipak, čini se da su Talijani, kao i Hrvat (i još neki drugi) bili uglavnom tek izvršitelji, dok su konce vukli Tat Seet Eng (zvani: Dan) iz Singapura i još dvojica njegovih sunarodnjaka. Jedan od njih bio je Choo Beng Huat, koji se lani u studenome u milanskome Sheratonu šest sati zatvorio s nekim zasad još neidentificiranim Talijanom, a odmah zatim otišao nazad za Singapur.

Olakšali kofer

Pri odlasku kovčeg je bio lakši jedan kilogram: “koliko je težio isplaćen novac”, piše u uhidbenom nalogu. Područje njihovih namještaljki bio je sav svijet: od Južne Amerike (Bolivija), preko Evrope (Finska, Hrvatska, Italija itd.) do Dalekog istoka (Tajland, Singapur itd.), tvrde talijanski istražitelji.

Oni smatraju da je kriminalna organizacija u nekim slučajevima, da bi olakšala operacije, kupila neke od manjih nogometnih klubova, i to u Finskoj i Italiji.

Cvrtak svjedoči da je “Dan” organizirao stvari tako da se dobitak u Singapuru, ili u Tajlandu, mogao naplatiti u Napulju, uz “mali odbitak”.

Sustav prevara bio je jednostavan: trebalo je potkupiti nekoliko igrača momčadi tako predodređene da izgubi preciznim rezultatom.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:22