POSLJEDICE AFERE CRNI FONDOVI

VELIKO ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG Dvije trećine Hrvata misli da je Kosor znala za crne fondove HDZ-a

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Gotovo dvije trećine, 65,3 posto, hrvatskih građana smatra da Jadranka Kosor ne govori istinu kada tvrdi da nije znala za crne fondove Hrvatske demokratske zajednice.

Istodobno, čak 81 posto Hrvata misli da bi premijerka Jadranka Kosor morala podnijeti ostavku ako se pokaže da je znala da je njena predsjednička kampanja financirana novcem iz stranačkih crnih fondova.

Ova dva podatka predstavljaju vjerojatno najvažnije rezultate ankete provedene između 13. i 15. rujna, dakle nakon što je Večernji list objavio iskaz HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević.

Karamarkov uspon

Ovi su podaci značajni zato što pokazuju da velika većina Hrvata više nema nikakvog povjerenja u predsjednicu Vlade i predsjednicu vladajuće stranke.

Ti su podaci još zvučniji ako im dodamo i brojku od 70 posto građana koji imaju negativno mišljenje o gospođi Kosor, kao i relativno neobične odgovore na pitanje koje je glasilo: “Kome u HDZ-u najviše vjerujete?”

Naime, odmah poslije Jadranke Kosor, koja je dobila 15,6 posto glasova, na drugo se mjesto - premda je tek prije tri dana ušao u stranku - plasirao ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko sa 12,8 posto glasova.

To znači da gospodin Karamarko već sada raspolaže s realnom političkom moći i da njegova eventualna kandidatura za mjesto predsjednika HDZ-a, o čemu se već duže vrijeme spekulira, nipošto nije bez osnove.

Poraz veterana

Zanimljivo je, ali i očekivano, da su HDZ-ovi veterani poput Vladimira Šeksa i Ivana Jarnjaka na ovom pitanju prošli upravo katastrofalno: njima više doslovno nitko ništa ne vjeruje, o čemu svjedoči Šeksovih 1,6 posto glasova. Slučaj HDZ-ove blagajnice ne samo da je snažno diskreditirao premijerku, nego, možda još jače, i njenu stranku. Tako 75 posto ispitanika misli da je vodstvo HDZ-a znalo za crne fondove, 53 posto građana želi da se HDZ-u sudi, a čak 70 posto Hrvata ima negativan stav prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici (naspram 37 posto Hrvata koji imaju negativan stav prema SDP-u).

Ako, doista, 70 posto Hrvata zauzima negativan odnos prema HDZ-u, to znači da Hrvatska demokratska zajednica trenutno gotovo uopće ne može računati na neodlučne birače; čini se, dakle, da je izborni potencijal HDZ-a u ovom trenutku izrazito limitiran.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:42