PRERADOVIĆEVA

'Ako sada počnu kopati, moja će se kuća urušiti'

Kako doznajemo, rade se pripreme za gradnju zgrade obložene zelenilom, sa 9 stanova i 2 poslovna prostora
 Srđan Vrančić / CROPIX

- Kad su kopali da bi nam uveli telefonsku liniju u zgradu, popucali su zidovi. Što će biti kad iskopaju dovoljno duboko da naprave podzemnu garažu? - pitaju se u strahu Veronika Podravac i Ružica Babec, stanarke Preradovićeve ulice na broju 19, koje su prije nekoliko dana obaviještene da će im sudski vještaci doći procijeniti vrijednost stanova.

Razlog tome su građevinski radovi koji će se izvoditi u neposrednoj blizini - točnije u dvorištu koje pripada broju 17. Jučer, u osam sati ujutro, radnici su počeli rušiti jedan od dva dvorišna objekta.

Kompleks

Prema najava otprije nekoliko godina, na tom je mjestu trebao niknuti stambeno-poslovni kompleks s tri razine podzemne garaže.

Stanare susjednih zgrada tadašnja je najava veoma uznemirila. Te 2011. godine žalili su se na lokacijsku dozvolu koja je izdana budućem objektu, a kad je žalba odbijena, strepili su od dana kada će početi radovi.

No, sve je stalo i punih pet godina nije se događalo apsolutno ništa.

- Moja kuća graniči s jednim od dva objekta koja se ruše. Kad počnu kopati, ja sam najugroženija. Ova je zgrada, kao i moja kuća koja je sastavni dio zgrade, stara 120 godina. Bojim se da će mi kuća jednostavno propasti ako se počne kopati - kaže Veronika Podravac.

Sigurnost

Drugi susjedi kažu kako svi dijele njezine strahove, no da ne mogu učiniti ništa. Tvrde da im je investitor Ivan Jokić, poznatiji kao vlasnik popularnog bara Maraschino, rekao kako ima građevinsku dozvolu i da počinje s radovima.

- Nitko nas nije pitao za mišljenje i nikoga nije briga što će biti s nama. Ne brine me buka, to ćemo preživjeti, već što sve može poći po zlu. Tko zna hoće li nam zgrada ostati na mjestu ili će biti oštećena? - pita se Babec.

Za projekt su, doznajemo od investitora Jokića, dobivene sve potrebne dozvole, a uzeli su u obzir i sigurnosne elemente.

- Umjesto dvije naknadno izgrađene dvorišne kuće, u kojima su trenutačno ključarska radionica i garaža, planiramo izgradnju eko zgrade, u potpunosti obložene zelenilom. Projekt potpisuje ugledni arhitekt Nikola Filipović. U zgradi bi trebalo biti devet stanova te dva poslovna prostora u koje će preseliti obrtnik iz dvorišta, koji je ujedno i investitor partner - potvrdio nam je jučer Ivan Jokić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:32