PROJEKT

BANDIĆ KREĆE U OBNOVU TRGA ŽRTAVA FAŠIZMA Rekonstrukcija će ići u tri faze, otkriveno i koliko će koštati uljepšavanje simbola antifašizma

 
 CROPIX

Nakon što je odlučio obnoviti pejsažni spomen-perivoj “88 stabala za druga Tita” u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, u sklopu kojeg se nalazi i fontana “Tratinčica za Tita”, za 750 tisuća kuna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio je krenuti u veliku obnovu Trga žrtava fašizma.

Sama obnova ovog Trga odvijat će se u tri faze, a za prvu fazu uljepšavanja okoliša izdvojit će se oko 4,2 milijuna kuna bez PDV-a.

Nakon što se završi prva faza koja uključuje kompletno novo osvjetljenje doma hrvatskih likovnih umjetnika, odnosno Meštrovićeva paviljona, krenut će se u obnovu same fontane koju je osmislio arhitekt Stjepan Planić. Već u prvoj fazi napravit će se priprema za novo osvjetljenje obnovljene fontane.

Ukidanje parkiranja

Treća faza uređenja, pak, predviđa formiranje zelene pješačke zone između kolničkih i tramvajskih trasa u Ulici Franje Račkoga.

Prema informacijama iz Gradske uprave, obnova samog okoliša na Trgu žrtava fašizma uključivat će uređenje pješačkih staza, postavljanje novih granitnih kocki i kamenih rubnjaka, novih drenažnih cijevi, a zamijenit će se i svi oštećeni dijelovi masivnih stuba oko paviljona. Demontirat će se drvene klupice i koševi za smeće. Prema objavljenom natječaju stare klupe ponovno će se montirati, a Trg će dobiti i novih devet kamenih klupa kao i šest sklopivih stalaka za bicikle izrađenih od inoxa.

Sam natječaj za prvu fazu radova traje do 21. kolovoza, a odabrani izvođač dužan je izvesti radove u roku od četiri mjeseca.

Obnova fontane

Vrlo vjerojatno je, kažu naši sugovornici iz Gradske uprave, da će paralelno s uređenjem okoliša na Trgu žrtava fašizma biti raspisan natječaj i za obnovu same fontane koja je u poprilično dotrajalom stanju.

Nakon toga krenut će se u obnovu i okolnog prostora oko Trga, odnosno pretvaranje parkirališnih mjesta koja se nalaze po sredini Ulice Franje Račkoga u pješačku zonu.

Radi se zapravo o projektu koji je osmislio arhitektonski studio Elle, arhitektice Loredane Stunić, o čemu je Jutarnji pisao još u listopadu prošle godine.

Povijesna matrica

Kako je tada ispričala Stunić, radi se o “projektu uređenja Trga žrtava fašizma” koji “obuhvaća plato oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika, odnosno Meštrovićeva paviljona”. Stunić je tada napomenula kako “prijedlog uređenja pretpostavlja vraćanje trga u povijesnu matricu, koju je zamislio Meštrović, a sve na temelju konzervatorske studije iz 1989. godine koju je izradio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode”.

Novi izgled Trga žrtava fašizma prema zamisli Gradske uprave trebao bi postati jedna od postaja nove pješačke zone koja bi išla od Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Ulicom Franje Račkoga pa preko Trga žrtava fašizma i Ulice kneza Višeslava do nove tržnice na Branimircu, koja će isto biti preuređena i pretvorena u turističku atrakciju, i Autobusnog kolodvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:28