ZASTUPNICI

Bandić s HDZ-om i Brunom Esih ide po većinu u Skupštini

Koalicija predvođena SDP-om, Zagreb je naš i osam zastupnika Sandre Švaljek odbili su poziv na “veliku koaliciju”
 CROPIX

Nema straha za većinu. Svi će htjeti pod pobjednički šator. Ovako je većina bliskih suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u nedjelju navečer, kada je već bilo jasno da će dosadašnji prvi čovjek grada osvojiti šesti mandat, komentirala moguće probleme oko skupljanja potrebnih 26 ruku u Gradskoj skupštini.

Nakon što je u nedjelju pobijedio Anku Mrak Taritaš, Bandić ako želi sljedeće četiri godine vladati metropolom, mora skupiti potrebnu većinu, a za to će k sebi morati privući još 12 zastupnika drugih opcija.

Trenutna situacija u Skupštini izgleda ovako.

Bandić je osvojio 14 mandata, SDP s partnerima iz HNS-a, HSS i HSU 13, nezavisna lista Sandre Švaljek i partneri iz HSLS-a osvojili su 8 mandata, dok će HDZ imati sedam zastupnika.

Bruna Esih je sa svojom listom osvojila pet, dok će platforma Zagreb je naš imati 4 zastupnika.

- Molim sve zastupnike da idemo u veliku koaliciju oko kapitalnih projekata. Ne fingiram, govorim u ime stranke i kao gradonačelnik - rekao je u svom pobjedničkom govoru Bandić, dok su njegovi suradnici uporno ponavljali kako većina neće biti problem.

Odmah nakon završetka prvog kruga kada je postala jasna situacija sa mandatima u Skupštini, počelo se nagađati kako je vrlo izgledan pakt Bandića i HDZ-a. Na taj vlak mogla bi uskočiti sa svojih pet zastupnika i Bruna Esih.

Pavle Kalinić, dugogodišnji suradnik Bandića, nema ništa protiv takve opcije kao niti protiv toga da se onima koji Bandiću omoguće većinu ponude određene fotelje.

- Ako treba, zašto ne - rekao je Kalinić u izbornoj noći. Kao i mnogi Bandićevi suradnici svjestan je da će se, ako i ostvare većinu, ona biti tijesna te kako će se voditi bitka za svaki proračun.

Konkretnih razgovora još nije bilo, govore nam u svakom stožeru.

Trg maršala Tita

Napominju kako još uvijek ima vremena za konstituiranje Skupštine te kako su sada svi usmjereni na događanja na nacionalnoj razini.

A prva sjednica Skupštine treba se sazvati 30 dana od održavanja drugog kruga izbora. Saziva je gradonačelnik Bandić. Na toj sjednici potrebna je natpolovična većina, odnosno 26 ruku, za izbor predsjednika Skupštine. Izborom predsjednika konstituiran je novi saziv.

Prema nekim informacijama, ta prva sjednica mogla bi se održati krajem lipnja, a kako doznajemo, mjesto predsjednika Skupštine već je ponuđeno HDZ-u. U prošlom mandatu, posljednjih godinu i pol dana tu funkciju je obavljao HDZ-ov Andrija Mikulić.

Ako HDZ ipak to odbije, moguće je da se ta funkcije ponudi Bruni Esih. No iz njihovih redova već je ranije bilo poručeno da razgovori s Bandićem o mogućoj suradnji mogu početi tek kada se dogovore oko promjene imena Trga maršala Tita. Bruna Esih više je puta ponavljala kako će to biti ključan uvjet za moguću suradnju s Bandićem, dok je on jučer na pitanje “ako formirate većinu s Brunom Esih, hoćete li ispuniti njezin zahtjev za promjenom imena Trga maršala Tita”, vrlo kratko odgovorio.

- Nije ako, nego kad. Kad formiramo većinu. A kad formiramo većinu, onda sam vam odgovorio i na drugo pitanje - rekao je Bandić. Nakon prvog kruga Bandić je mogućoj suradnici rekao kako nije dobro postavljati uvjete, dok je njegov prijatelj Slavko Kojić rekao kako promjena imena Trga ne bi trebao biti nikakav problem.

Poziv na veliku koaliciju u Skupštini gotovo sigurno neće prihvatiti stožer Sandre Švaljek, platforme Zagreb je naš, kao ni koalicija predvođena SDP-om.

- Mi ne idemo u većinu. To je konačna odluka svih osam zastupnika - kažu nam u stožeru Švaljek, a vrlo je lako moguće da to danas javnosti objavi i Darinko Kosor.

Vješt trgovac

Platforma Zagreb je naš sigurno neće s Bandićem, u drugom krugu indirektno su podržali Anku Mrak Taritaš. Iz njezine koalicije kažu pak kako nikakva suradnja s Bandićem ne dolazi u obzir.

- Bandić se u toliko navrata pokazao kao vješt trgovac, a u Gradu i Holdingu ima toliko toga ponuditi kako bi zauzvrat dobio potporu u Skupštini - kažu sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:45