U SUBOTU U 19 SATI

Blagdanska Cooltura: Počinje potraga za idealnim blagdanskim ugođajem

Uz pomoć Jutarnjeg, zgrade Komedije i HGZ-a prve su 'na udaru' akcije čiji je cilj podići kulturu ukrašavanja gradskih prostora. Akcija svečano počinje u subotu u 19 sati

Predbožićno vrijeme u mnogim je svjetskim destinacijama razdoblje u godini kada se najviše pažnje u kulturnom životu svakoga grada posvećuje ukrašavanju vanjskih površina - trgova, zgrada i ulica. Svjetleće instalacije, štandovi s kuhanim vinom, božićne jelke samo su neki od detalja koji čine blagdansku atmosferu i gotovo čaroban ugođaj zimskih dana.

Kultura ukrašavanja gradskih prostora u nekim je europskim gradovima stara i nekoliko stoljeća te čini turističku atrakciju koja za vrijeme Adventa privlači brojne znatiželjnike željne takvog bajkovitog ugođaja. Najpoznatiji je Beč koji zahvaljujući tradiciji božićnog ukrašavanja ostvaruje milijune eura prihoda i većinu svojih turističkih kapaciteta duguje upravo ¨zimskom¨ turizmu.

New York, poznat je po božićnom drvcu ispred Rockefeller centra čije lampice svake godine upali neki svjetski celebrity, nudi i klizanje u Central Parku te čaroban ugođaj božićnih svjetala i dekoracija. Svaka zgrada, hotel ili dućan trude se što ljepše ukrasiti svoje izloge i eksterijere, što u kombinaciji s ukrašavanjem na razini grada čini New York najpoželjnijom turističkom destinacijom u božićno vrijeme.

Dok sve brojniji shopping centri u gradu ulažu sve više u blagdansko ukrašavanje u cilju što raskošnijeg shopping-doživljaja, kulturne znamenitosti, spomenici, kazališta i muzeji uslijed manjka sredstava ostaju u sjeni svojih komercijalnih susjeda.

Sa željom da se i u Zagreb udahne djelić blagdanske čarolije i božićnog ugođaja, pokrenut je projekt kojime se želi potaknuti kultura blagdanskog ukrašavanja. Projektom ¨BLAGDANSKA COOLTURA¨ želi se stvoriti osobiti božićni ugođaj u središtu grada i proširiti božićni optimizam.

Također, ideja projekta je i potaknuti sve građane da se inspiriraju uspješnim primjerima blagdanskog ukrašavanja – primjerom ukrašavanja na kazalištu Komedija i zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda te da sami doprinesu oživljavanju blagdanskih ugođaja i blagdanske kulture.

¨U Zagrebu se, zahvaljujući dugoj kulturnoj povijesti, nalaze brojne kulturne institucije koje se svojom ljepotom mogu mjeriti sa svjetskima. Upravo iz tog razloga smo osmislili projekt koji će u ovo predbožićno vrijeme suptilno naglasiti njihovu estetiku, ali doprinijeti i ukupnoj blagdanskoj atmosferi grada. Ideja projekta je uključiti zainteresirane tvrtke i pojedince u ukrašavanje muzeja, kazališta i spomenika kako bi se isti učinili vidljivim te nezaobilaznim svim građanima i posjetiteljima našeg grada¨ rekla je Antonia Radić, idejna začetnica projekta „Blagdanska cooltura“ u koji se već aktivno uključili Coca-Cola, Jutarnji list, Jutarnji.hr , HGZ i kazalište „Komedija“.

Na Kaptolu je zablistala zgrada kazališta „Komedija“ koju je ukrasila Coca -Cola, dok su Jutarnji list i Jutranji.hr zajednički u božićno ruho omotali zgradu Hrvatskog glazbenog zavoda te pokazali kako se u okvirima posebnih uvjeta zaštite spomenika može ukrasiti lokacija od posebnog značaja za grad.

Ovaj primjer ukrašavanja kulturnih institucija jedinstven je u svijetu i od iznimnog je značaja za turističku ponudu grada Zagreba. Cilj je motivirati građane, ali i gospodarske subjekte grada da se intenzivnije uključe u promicanje blagdanske kulture, društveno-odgovornog djelovanja u zajednici.

„Jako smo ponosni što smo prva kulturna institucija koja je podržala ovaj projekt i što će i naše kazalište - zahvaljujući uključivanju Coca-Cole – zablistati blagdansko-romantičnim sjajem. Kao nastavak božićne atmosfere, „Komedija“ će ove subote proširiti blagdanski ugođaj velikim božićnim koncertom Đanija Stipaničeva „U se vrime godišta““ rekao je Tedi Lušetić iz kazališta „Komedija“.

Pozivamo vas da i vi budete dio ove božićne priče u subotu, 19.12.2009. u 18:00 sati kada će se službeno upaliti lampice kazalištu „Komedija“ i tako svečano obilježiti početak ¨BLAGDANSKE COOLTURE“ te početak potrage za naj-cool ukrašenim domovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:21