DAN CRVENIH PANDI

FOTO Predstavljene prinove u Zagrebačkom ZOO-u: Građani će glasovanjem odlučiti o imenima dečka i cure iz novog okota crvenih pandi

 Sandra Šimunović / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački Zoološki vrt povećao je broj svojih stanovnika za dva mladunca crvene pande. Mužjak i ženkica okotili su se još 27. lipnja no, kako su bili premaleni i preosjetljivi da bi bili izloženi posjetiteljima predstavljeni su danas u nastambi u kojoj žive s mamom Amelie koja je stara 5 godina i 10-godišnjim tatom Jorritom.

- Mladunci još nemaju imena pa pozivamo sve građane da putem Facebook stranice Zoo-a do 15. studenog predlažu imena. Ceremonija odabira imena održat će se 17. studenog u podne u sklopu Dana crvenih pandi kada će biti organizirane razne edukativne radionice i igre. Za kumu malim pandama odabrali smo glumicu i voditeljicu Nives Čanović - objašnjava Tomislav Krizmanić, edukator Zoološkog vrta i dodaje kako je to već četvrto leglo crvenih pandi u zagrebačkom Zoo-u. S obzirom da njihva majka ne proizvodi dovoljno mlijeka mladunci u početku nisu dovoljno dobivali na težini pa je tim koji se oko njih brine odlučio da im je potrebna dohrana. Svakoga dana timaritelji ih po nekoliko puta hrane na bočicu. Prije hranjenja timaritelji se moraju dobro pomučiti da ih uhvate, jer su mališani vrlo živahni i ne ustručavaju se ugristi ili ogrebati. No, kada ugledaju bočicu pretvaraju se u umiljate krznene loptice.

- U 7, 12, 16 i 22 sata dobivaju mlijeko, a u 9 sati počastimo ih shakeom od banane. U 16 sati je također i vaganje kako bismo pratili njihov napredak koji je sada vrlo dobar, a već su počele grickati i listiće bambusa - kaže Tomislav. Tako dečko teži 1018 grama dok je ženkica nešto manja i ima 918 grama. S roditeljima će živjeti sljedećih godinu dana, a prije nego što se okote novi mladunci moraju ih preseliti u drugu nastambu i pripremiti za put u novi zoološki vrt.

FOTO Ljubav u zagrebačkom ZOO-u: Gibonica Kulička očarala petnaestogodišnjeg Kenta

- Njima nije prirodno da žive u velikim skupinama i kada mladunci odrastu roditelji ih napuštaju. S obzirom da su crvene pande ugrožena vrsta i da mi nemamo mjesta za velik broj tih životinja poklonit ćemo ih nekom drugom zoološkom vrtu gdje će biti kompatibilni za daljnje razmnožavanje. Njihovu stariju braću upravo pripremamo za transport u Nizozemsku i Mađarsku - pojasnio je Tomislav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:26