PROJEKT PROMETNOG FAKULTETA

OPREZ NA TRAČNICAMA: 'ČAK I CHUCK NORRIS ČEKA' Građani prelaze preko pruge i ne mare za vlakove, a ni kaznu od 500kn

Na problem nedopuštenog prelaska pruga ukazuju plakati s masno utisnutim natpisima 'KAZNA 500 KUNA' i 'Čak i Chuck čeka'
 Bruno Konjević/CROPIX

Kameni zid koji ograđuje prugu prepun je rupa. Uz onu najveću silazak olakšavaju i improvizirane stube. Nije nam bio problem uloviti nekoga tko pretrčava željezničku prugu. Više je, čini se, onih koji radije riskiraju život nego koriste pješačke prelaze ili pothodnike. U čudu smo gledali jednog muškarca kako pretrčava prugu, i to potpuno nesvjestan da nailazi jureći vlak. Prolomila se glasna truba, a on je mirno nastavio preskakati tračnice.

- Svaki dan prelazim na ovaj način jer radim preko puta i jednostavno mi se ne da ići kroz pothodnik - kaže nam, potpuno smireno, provlačeći se kroz rupu u zidu nakon što je upravo za djelić sekunde izbjegao katastrofu.

Žuri im se, pa ne paze

Sreli smo ga u Koturaškoj ulici kada je krenuo na posao. Tek je nekoliko puta koristio pothodnik, ali to mu je, dodaje, gubljenje vremena.

- Pothodnici smrde i izgledaju užasno. Ne da mi se ići tuda - objašnjava.

Šest puta tjedno putuje iz Koprivnice, što znači da u tjedan dana napravi barem 12 prekršaja jer prelazi preko pruge na neoznačenom dijelu. Propisana kazna za to, naime, iznosi 500 kuna. Svjestan je toga, ali ne namjerava odustati. Jednom je, ističe, gotovo i poginuo.

- Imao sam slušalice i jako mi se žurilo. Čim sam izašao iz vlaka, pojurio sam prijeći prugu. Nepoznati čovjek me zgrabio za ruku i u zadnji trenutak mi spasio život - otkriva nam sugovornik.

Dosta smo građana ulovili kako prelaze željezničku prugu i u Selskoj ulici na križanju s Ivanečkom. Jedna je djevojka pričala na mobitel i preskakala tračnice u sandalama.

- Ne bojim se, pa čula bih da dolazi vlak. Žurim kod prijateljice i ne da mi se ići okolnim putem - opravdavala nam se.

Ni u jednom trenutku, naime, nije zastala i provjerila dolazi li vlak. Kaže da otprilike zna u koje doba voze, pa se zato ne brine.

S druge strane, nešto pažljiviji bio je mladić koji je nosio bicikl preko pruge. Nije pričao na mobitel, nije slušao glazbu i često je pogledavao oko sebe. Na pitanje zašto uopće ide tuda kada zna da je opasno, odgovara kako mu je bicikl lakše prenijeti preko tračnica nego uz stepenice.

Crna statistika

- Pažljiviji sam zato što mi je prijatelj poginuo pod naletom vlaka. Bio sam prisutan i uopće ga nismo čuli. Znali smo raspored i nije trebao doći u to vrijeme. Ali, prevarilo nas je. Treba paziti - poručio je.

Na problem nedopuštenog prelaska željezničkih pruga u posljednje vrijeme ukazuju plakati s masno utisnutim natpisima “KAZNA 500 KUNA” i “Čak i Chuck čeka” uz fotografiju Chucka Norrisa koji pazi kako prelazi.

Iza te akcije stoji projekt “Istraživanje mjera povećanja sigurnosti na željezničko-cestovnim prijelazima” koji provodi Fakultet prometnih znanosti.

Voditeljica Danijela Barić objasnila je da su s projektom krenuli kako bi se zaustavila crna statistika povećanja broja poginulih na neoznačenim prijelazima, a prve plakate polijepili su kod pruge u Ulici Republike Austrije.

- Sudjeluje nas desetak, a po tjedan dana boravimo na najkritičnijim prijelazima. Dijelimo letke i pričamo s ljudima da doznamo što ih točno motivira da na taj način ugrožavaju vlastiti život - objašnjava Barić.

Nastavak u rujnu

Nakon što prikupe sve podatke, Fakultet prometnih znanosti napravit će detaljnu analizu te dostaviti zaključke i u HŽ Infrastrukturu koja je jedan od partnera. U projektu, naime, sudjeluje i Policijska uprava zagrebačka.

- Na plakatima smo napisali da je kazna za prijelaz na neoznačenom dijelu 500 kuna, a jedan dan akcije s nama je bila i policija koja ih je nekoliko i naplatila - rekla je Barić.

Projekt se, kako doznajemo, nastavlja u rujnu, a na kojim lokacijama u gradu će se postaviti upozoravajući plakati za građane, još se ne zna.

Posljednja statistika HŽ-a iz 2013. godine

11 osoba poginulo na željezničko-cestovnim prijelazima

13 naleta vlaka na osobe koje su prelazile prugu gdje nije dopušteno

50 pružnih prijelaza u gradu

441 slučaj krađe bakrenih kabela zbog čega vlakovi kasne

500 kuna iznosi kazna za nepropisni prelazak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:18