SMRAD U GRŠKOVIĆEVOJ

'DA JE PROBILO U KUĆU, NI VATROGASCI NAS NE BI SPASILI' Zagrebačkoj obitelji u dvorište se za blagdane slijevale fekalije s područja pola Šalate

 HANZA MEDIA

Blagdansko vrijeme većina obitelji provodi u toplini svoga doma, uživajući u obiteljskom ručku, ukrašavajući kuću i božićnu jelu te odmarajući se prije početka posljednjega ovogodišnjeg radnog tjedna. No, obitelj Mraović je svoj Božić provela dežurajući iznad sifona i pazeći da im otpadne vode ne uđu u kuću.

Naime, prošli se petak u Grškovićevoj ulici začepio gradski kanalizacijski odvod, i to točno ispred kuće obitelji Mraović, zbog čega su im se u dvorište slijevale fekalne vode s područja cijele zapadne Šalate.

- Odjednom nam je u dvorištu počela probijati voda. Na sreću, imamo ugrađen preljevni sigurnosni odvod pa nam gradske fekalije nisu ulazile u kuću, nego su izlazile kroz dvorište van - rekao je ogorčeni Milorad Mraović.

Dežurna ekipa

Tek nakon desetak upućenih poziva javio im se netko iz Vodoopskrbe i odvodnje te na teren poslao dežurnu ekipu koja je trebala sanirati problem.

- Prvo su nam rekli da to nije njihov problem, ali sam ja inzistirao na njihovu dolasku - ispričao je Mraović.

Cisternom su ispumpali vodu, ali je već nakon pola sata voda u potocima ponovno tekla niz dvorište obitelji Mraović. Na Badnjak, Božić i Štefanje članovi obitelji su se izmjenjivali na straži iznad sifona jer, kako kažu, da je voda probila u kuću, ni vatrogasci ih ne bi spasili. Jučer su zaprijetili da će blokirati ulicu ako ViO ne riješi problem, a njihovu su prijetnju u gradskom poduzeću shvatili ozbiljno.

Začepljenje

- Drugi dan su nam došli svi mogući rukovoditelji iz Vodoopskrbe i uvjerili su nas da će problem biti saniran odmah. Ispričali su nam se na čekanju i rekli da nisu mogli poslati nikoga na teren jer je gradonačelnik Bandić zabranio ikakve radove tijekom Božića - rekao je Mraović.

Oglasili su se i iz Vodoopskrbe i odvodnje.

- Snimanjem kanala TV kamerom za inspekciju ustanovljeno je da je, iz još nepoznatog mjesta, u kanal ispuštena veća količina betona, što je prouzročilo začepljenje. Nakon nekoliko pokušaja razbijanja betona specijalnim mlaznicama začepljenje nismo uspjeli sanirati te će se tijekom dana pristupiti klasičnoj metodi iskopa kanala - poručili su iz ViO.

Susjedi sumnjaju da su za sve krivi radnici koji renoviraju kuću, odnosno da oni bacaju beton u kanalizaciju. Berislav Martinović, arhitekt koji vrši nadzor radova na adaptaciji kuće, kaže kako su oni još u kolovozu poslali zahtjev za otvaranje novog priključka za kanalizaciju jer je postojeći priključak propao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:29