SANIRANA ŠTETA

Deset dana nakon razorne oluje ponovno otvoren Botanički vrt: Pogledajte kako danas izgleda

Posjetitelje pozivaju da i dalje poštuju pravila vrtnog reda i ne napuštaju staze. Dodatno mole za oprez tijekom boravka u vrtu

Nakon jednotjedne pauze i saniranja štete Botanički vrt se ponovno otvara za javnost 

 Neja Markicevic/Cropix

Zagrebački Botanički vrt danas je ponovno otvorio svoja vrata. Samo deset dana nakon što je razorno olujno nevrijeme zadesilo glavni hrvatski grad, vratio se u punom sjaju jer su djelatnici Vrta odmah nakon oluje počeli sa sanacijom i čišćenjem. U tjedan dana intenzivnih radova izvučeno je oko 100 kubika grana, grančica, listića i drveća.

Polomljene su grane manjih stabala, a lomovi velikih grana uočeni su na dvadesetak stabala. Uresnoj vrbi uz južno jezerce slomljena su sva debalca. Već prije je imala lomove i sada nije imala šanse protiv orkanskog vjetra.

- Najstarija i najveća stabla u Vrtu (hrast lužnjak, bukve i platane) nisu oštećena, a također nije bilo niti jedne izvale stabla - poručili su iz Botaničkog vrta.

Sve veće ozljede pomno analizirati i zajedno sa stručnjacima arboristima odlučiti kako najbolje sanirati oštećena stabla. Neka trebaju vezivanje krošnji, neka lagano orezivanje, a neka će liječiti i revitalizirati.

Osim nekoliko razbijenih stakala na staklenicima, na građevinama nije bilo ozbiljnije štete. Oštećeno je i jedno službeno vozilo kolega s Botaničkog zavoda: grana javora doletjela je iz parka na Marulićevom trgu puta Vrta (Hrvatski državni arhiv) i razbila vjetrobransko staklo automobila.

Primijetili su kako u posljednjih 15 godina bilježimo stalni porast ekstremnih vremenskih događaja, od smjene suša i poplava do uraganskih vjetrova i udara gromova.

- Možemo očekivati samo sve veći broj takvih nepogoda. Tome se moramo prilagoditi, ali sigurno ne smanjenjem broja stabala u gradovima, već povećanjem kvalitete njege - naglasio je Vanja Stamenković, voditelj Vrta.

Posjetitelje pozivaju da i dalje poštuju pravila vrtnog reda i ne napuštaju staze. Dodatno mole za oprez tijekom boravka u vrtu jer je moguć pad pokoje preostale manje grane i grančica koje nismo mogli ukloniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:21