NAGRADE LUKA RITZ

DJEVOJKE KOJE SVIMA TREBAJU BITI UZORI Nika i Nikolina pomažu oboljeloj djeci nakon škole

Grad Zagreb dodjeljuje ovu nagradu učenicima koji svojim djelovanjem pridonose toleranciji, ali i suzbijanju nasilja među vršnjacima
Nika Barić
 Željko Puhovski / CROPIX

Aktivna, kategorizirana i vrlo uspješna sportašica, vrijedna i izvrsna učenica, brižna i suosjećajna prijateljica, uzor je i nada da će u borbi za općeljudske vrijednosti pobijediti dobrota i nesebičnost.

Tim je riječima Grad Zagreb opisao Niku Barić, 14-godišnju dobitnicu nagrade Luka Ritz, koja se dodjeljuje učeniku koji je svojim djelovanjem iznimno pridonio afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

New York

Nika trenira tae kwon do u klubu Čigra na Črnomercu već sedam godina. Prilikom upisa, njena majka nije imala prevelika očekivanja.

- Mislila sam da će moja mala princeza izgubiti zainteresiranost nakon što dobije prve batine. Pokazalo se da joj je to samo dalo dodatnu snagu i nije prestala trenirati od tada. U rujnu ide na prvo natjecanje s reprezentacijom, Europsko prvenstvo u Rumunjskoj - kaže majka Anđelka.

Nika nagradu nije očekivala i iznenadila se, jer je mislila da je ta nagrada već dodijeljena. Naime, nije znala da osim nagrade Luka Ritz koju daje Ministarstvo obrazovanja, postoji još jedna, na gradskoj razini.

- Mislila sam da mi je propala životna prilika - smije se Nika i otkriva da će novčanu nagradu, u iznosu 1000 kuna tijekom 12 mjeseci, potrošiti na novi mobitel i put u New York.

- Sestra Blanka iduće godine putuje na medeni mjesec u Ameriku pa sam joj se mislila pridružiti - uz osmijeh kaže Nika.

Kada nije na treninzima, Nika uči, pomaže vršnjacima kojima škola ne ide toliko dobro, sudjeluje u humanitarnim akcijama, a nedavno je svoju dugu kosu donirala udruzi Kosa ljubavi za djecu oboljelu od malignih bolesti. Njen najdraži izvannastavni projekt je Čigrin let, treninzi tae kwon doa za djecu sa sindromom Down.

- Čak i kada ima školu popodne, trči do kluba kako bi bila ovdje na svakom treningu. Ima izuzetnu volju i želju za pomaganjem drugim ljudima - priča ponosna trenerica Maja Blažina.

Plavi telefon

Druga dobitnica nagrade, Nikolina Jelenić, koja je ove prije dva mjeseca završila obrazovanje za tehničara očne optike u Tehničkoj školi Ruđer Bošković, jučer je imala uzbudljiv dan. Saznala je za ovu nagradu, a dobila je i rezultate državne mature te saznala da će upisati željeni studij psihologije na Filozofskom fakultetu.

Zagreb,130716.
Nikolina Jelenic ovogodisnja dobitnica nagrade Luka Ritz koju dodjeljuje grad Zagreb.
Na fotografiji: Nikolina Jelenic
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Nikolina Jelenić

Nagradu je dobila zbog projekta “Cvike popravi i usput me pozdravi” kojim je poticala na sklapanje novih prijateljstava među učenicima kroz razmjenu znanja iz očne optike, zapaženog angažmana u Volonterskom klubu D.U.R., gdje je ove godine postala i voditeljica. Sudjelovala je na edukacijskom seminaru Plavi menadžeri Udruge Plavi telefon o aktivnom uključivanju mladih u civilno društvo, a angažirala se i u akciji za beskućnike u kojoj su im izrađivali naočale. Tu nije kraj njenim aktivnostima - sudjelovala je na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji za osobe s invaliditetom, u sakupljanju čepova u korist udruge oboljelih od leukemije i limfoma, u akciji Zagrli za rijetke bolesti, u skupljanju novca i kupovini školskog pribora za zajednicu Roma u Dardi.

- Želja mi je upisati psihologiju kako bi i dalje pomagala ljudima - otkriva skromna Nikolina.

Novčanu nagradu će, kaže, potrošiti na skripte i džeparac, a dio će dati i roditeljima.

Zagrebačkim učenicima nagrada se dodjeljuje od 2010. godine

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Zagreba te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima. Nagrada je prvi put dodijeljena 2010. godine, a svečanost primopredaje uvijek je na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga. Novčana nagrada u ukupnom iznosu u godinu dana je 12.000 kuna, odnosno, dobitnicima se uplaćuje po 1000 kuna mjesečno. Ova nagrada nema veze s istoimenom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a koja je ove godine bila gotovo ukinuta. (F.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:29