ILEGALNI ODVOZ

DRAMA NA JAKUŠEVCU Stanovnici tijelima blokirali ulaz dvaju kamiona na deponij

Kamioni su, prema rječima stanovnika tog naselja, cijelu noć i jutro dovozili glomazni otpad na Jakuševac, iako im je Zmajlovićevo ministarstvo to izričito zabranilo

Unatoč zabrani, kamioni Čistoče su cijelu noć, u subotu na nedjelju, dovozili glomazni otpad na odlagalište Jakuševac, zbog čega su stanovnici tog novozagrebačkog naselja blokirali ulaz, a ubrzo je na mjesto događaja stigla inspekcija zaštite okoliša i policija. Potvrdili su nam to stanovnici koji žive kraj deponija.

- Uspjeli smo ujutro spriječiti ulaz dvaju kamiona. Ubrzo je došla policija i inspektorica zaštite okoliša. Otišli su u upravu odlagališta i sada čekamo da vidimo što će biti. Očito je da Grad unatoč upozorenjima i nedavnoj inspekcijskoj kontroli po ulicama Zagreba potpuno ignorira zakon. Obzirom da je Jakuševcu davno istekla dozvola za rad, Čistoći je dozvoljen dovoz samo običnog, kućnog otpada. Vidjeli smo jedan kamion prepun starih kreveta. A neki kamioni su zakamuflirali glomazan otpad tako da su ga prekrili običnim komunalnim otpadom. Ovo je totalna anarhija. Pa tako mogu skriveno dovoziti i opasan otpad ! - upozorio nas je Ratko Bedeković, jedan od stanovnika Jakuševca koji godinama upozorava na nezakonitosti u postupanju s otpadom na zagrebačkom smetlištu.

Neslužbeno doznajemo da su iz uprave Grada poručili kako je Jakuševac samo privremeno rješenje, dok ne nađu neko drugo odlagalište. Međutim, time su prekršili naredbu Ministarstva zaštite okoliša.

Inače, to je ministarstvo u petak najavilo da pokreće prekršajni postupak protiv Grada Zagreba jer nije osigurano gospodarenje glomaznim otpadom u skladu za zakonom.

Posljedica je to inspekcijskog češljanja Zagreba koje je u petak iznenadno naredio ministar Mihael Zmajlović. Glomazni otpad, podsjetimo, već gotovo dva mjeseca zatrpava prilaze zgradama. Čak su i neki automobili ostali zarobljeni među gomilama starih frižidera, prozora, stolaca, a inspekcija je upozorila i na opasnost od širenja zaraze.

Zato je Čistoća ekspresno u petak počela skupljati otpad na kritičnim lokacijama, prvenstveno oko škola, vrtića, crkvi i na pločnicima.

Inspekcija je izašla na lokaciju u Rudešu, na kojoj je odložena veća količina glomaznog otpada.

- Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora predstavniku Grada Zagreba koji je prisustvovao očevidu uručeno je inspekcijsko rješenje. Gradu je naređeno uklanjanje glomaznog otpada na lokaciji u Rudešu, u roku od pet dana od uručenja rješenja, uručenog tijekom inspekcijskog nadzora. Ako se glomazni otpad ne ukloni u navedenom roku, ministarstvo će pokrenuti postupak izvršenja rješenja putem treće osobe, na teret Grada - odgovorili su nam iz Ministarstva zaštite okoliša.

Gradu je naređeno da do 3. prosinca, ministarstvu dostavi podatke o točnim lokacijama na kojima je odložen glomazni otpad i da do 6. prosinca osigura uklanjanje glomaznog otpada i sa ostalih lokacija.

Sve je počelo kada su 12. listopada na odlagalište u Jakuševacu kamoini Čistoće prestali dovoziti glomazni otpad sa ulica, zbog isteka dozvola za prihvat svog otpada osim uobičajenog kućnog. Zabranu je Gradu uručilo upravo Zmajlovićevo ministarstvo, s napomenom kako ih ne zanima gdje će se tim otpadom, ali ga moraju podhitno ukloniti i odložiti na zakonski propisan način. Otpad se, nekih 100 tona, neko vrijeme odvozio na odlagalište u Velikoj Gorici, ali niti tamo, niti u reciklažnim odlagalištima, više nema mjesta.

Problem je što Grad još ne zna kamo će s tolikim otpadom. U Čistoći kažu kako još traje natječaj kojim se traže najbolji oporabitelj na čiju lokaciju će glomazni otpad biti odložen. No, gdje će do tada biti spremljen, u petk nam nitko nije htio reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:46