REZULTATI REVIZIJE DIPLOMA I SVJEDODŽBI

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Radnici s lažnim diplomama oštetili Holding za 88,5 mil. kuna

U zagrebačkom komunalnom divu čak 306 zaposlenika imalo je krivotvorenu svjedožbu ili diplomu. Najviše ih je otkriveno u ZET-u i Čistoći. Falsificirane dokumente dobivali su u obrazovnim ustanovama iz Hrvatske, ali i BiH
Zagreb, 030212.IlicaZbog kvara na tramvaju u Frankopanskoj ulici doslo je do kraceg zastoja tramvaja.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Točno 306 zaposlenika imalo je krivotvorenu svjedodžbu ili diplomu, najviše diploma na crno pronađeno je u ZET-u, njih 94, i u Čistoći, gdje ih je nađeno 84, a razlika između ukupno isplaćene plaće i realne plaće prema stvarnoj stručnoj spremi iznosi nevjerojatnih 88,5 milijuna kuna!

Ovako u vrlo kratkim crtama izgleda konačna verzija revizije diploma i svjedodžbi Zagrebačkog holdinga koju je Jutarnji list dobio na uvid, a koju je punih osam mjeseci obavljala Služba za unutarnju reviziju i kontrolu ovog zagrebačkog komunalnog diva.

Protiv djelatnika s nevjerodostojnim dokumentima na temelju kojih su se zaposlili, a radi se o tri posto ukupnog broja zaposlenika, pokrenute su kaznene prijave, kao i izvanredni otkazi ugovora o radu, a dosad je zbog lažiranja tih dokumenata već 249 radnika dobilo otkaz o radu.

Od 306 pronađenih krivotvorenih dokumenata, samo se njih sedam odnosi na diplome, što znači da je toliko zaposlenika lažiralo visoku stručnu spremu s visokih učilišta odnosno fakulteta. Ostatak od 299 odnosi se na dobivanje srednjoškolskih svjedodžbi na crno.

Prema podružnicama, rekorderi su, kako smo naveli, ZET i Čistoća, a slijede Vodoopskrba i odvodnja gdje je pronađeno 26 nevjerodostojnih svjedodžbi i diploma, 23 ih je pronađeno u Zagrebparkingu i Tržnicama Zagreb, 17 ih je pronađeno u Zagrebačkim cestama, 13 u Zrinjevcu, 10 u Robnim terminalima, po četiri u Velesajmu i Gradskim grobljima, tri u Gradskoj plinari, dva u GSKG-u, te po jedna Direkciji i Vladimiru Nazoru.

U odnosu na broj zaposlenih, ispada da je gotovo svaki deseti radnik Čistoće i Tržnica Zagreb imao lažnu diplomu ili svjedodžbu.

Što se tiče razlike u isplatama plaća radnicima temeljem falsificiranih dokumenata, oko 37,2 milijuna kuna više isplaćeno je u ZET-u, 23,6 milijuna kuna isplaćeno je lažnjacima u Čistoći, a 7,2 milijuna kuna krivotvoriteljima u Robnim terminalima.

Osim toga, revizijom je ustanovljeno i iz kojih obrazovnih ustanova je dolazilo najviše “crnjaka”.

Na popisu su 64 sveučilišta, visoka učilišta, srednje škole i ostale obrazovne ustanove, uglavnom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a rekorder je Škola za cestovni promet Zagreb gdje je pronađeno 98 krivotvorina, odnosno gotovo svaki treći lažnjak, zatim Elektroindustrijska obrtnička škola Zagreb te Mješovita srednja škola iz bosanske Gračanice. Od fakulteta spominju se Pravo, Građevinski, PBF i Promet u Zagrebu.

Pero Kovačević, šef revizije Holdinga, iznimno je zadovoljan napravljenim.

- Ovakvu reviziju treba napraviti svako trgovačko društvo u vlasništvu države i lokalne samouprave, ali i sve jedinice lokalne uprave kao i sva Ministarstva jer sam siguran da i tamo ima kukolja. A samo na ovaj način mogu se napraviti uštede - kratak je bio Kovačević.

SANKCIJE Radnici dobili izvanredni otkaz i prijave USKOK-u, Holding će tražiti odštetu

Priča oko revizije svjedodžbi i diploma zaposlenika Zagrebačkog holdinga počela je u ožujku prošle godine, a čelne ljude Grada i Holdinga na to su nagnale dvije afere.

Prvo je utvrđeno da Ksenija Boras, pravnica Holdinga, nikada nije diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu. To se otkrilo nakon što se prijavila za posao voditelja ljudskih resursa u Gradu Zagrebu. U Gradu su iz formalnih razloga išli provjeravati vjerodostojnost njene diplome na Pravu i tada se provjerom utvrdilo da je Boras bila studentica tog fakulteta, ali nikad nije diplomirala. Stoga K. Boras nije željela čekati, nego je sama dala otkaz u Holdingu.

Odmah nakon toga Uprava Holdinga utvrdila je da 14 zaposlenika Vodoopskrbe i odvodnje ima krivotvorene diplome. No umjesto da se s tim osobama razračuna na način da im da izvanredne otkaze ili redovne otkaze ugovora o radu uvjetovane skrivljenim ponašanjem radnika, bivša Uprava koju je vodio Ivo Čović ponudila im je sporazumni raskid ugovora. Poslije je sedmero tih zaposlenika ta Uprava ponovno zaposlila u Holdingu preko agencije za privremeno zapošljavanje iako je utvrđeno da su falsificirali podatke. Tadašnji punopravni gradonačelnik Milan Bandić naredio je kompletnu reviziju diploma u Holdingu, a za taj je posao određen pravnik Pero Kovačević. Zaposlenike koji su kupili krivotvorenu diplomu ili svjedodžbu, a cijena dobivanja zlatnog papira koji je omogućavao zapošljavanje ili veću plaću iznosila je i do 4 tisuće eura, Holding je “nagradio” na sljedeći način.

Poslao je kaznenu prijavu USKOK-u i zaposlenicima dao izvanredni otkaz. Isto tako razmišlja se o pokretanju postupka za nadoknadu štete.

A ta šteta izračunat će se tako da će morati platiti razliku plaće koju su dobivali zbog više stručne spreme. Tako će, recimo, osoba koja je zbog lažnog VSS-a imala mjesečnu plaću 7000 kuna, a trebala je imati 5500 kuna, morati Holdingu vratiti 1500 kuna za svaki mjesec koliko je radila u tom društvu.

Top 5 hrvatskih obrazovnih ustanova čije su diplome krivotvorili djelatnici Zagrebačkog holdinga

1. Škola za cestovni promet Zagreb - 98 krivotvorenih svjedodžbi

2. Elektrostrojarska obrtnička skola Zagreb - 29 krivotvorenih svjedodžbi

3. Trgovačka skola Zagreb - 13 krivotvorenih svjedodžbi

4. Pučko otvoreno učilište - 12 krivotvorenih diploma ili svjedodžbi

5. Ugostiteljsko učilište Zagreb - 6 krivotvorenih diploma ili svjedodžbi

Top 5 BiH obrazovnih ustanova čije su diplome krivotovorili djelatnici Hodinga

1. Mješovita srednja škola Gračanica BIH - 15 krivotvorenih svjedodžbi

2. Metalska škola Doboj - 10 krivotvorenih svjedodžbi

3. Tehnička škola Banja Luka - 4 krivotvorene svjedodžbe

4. Mješovita srednja škola Hasan Kikić Gradačac- 2 krivotvorene svjedodžbe

5. Saobraćajna i elekto škola Doboj - 2 krivotvorene svjedodžbe

OD 1991. DO DANAS Samo Gradske ljekarne bez lažnih diploma

Revizijom je obuhvaćeno zapošljavanje u Holdingu, odnosno u komunalnim društvima unatrag 25 godina. Prema podacima koji su otkriveni, čini se da se na temelju krivotvorenih diploma zapošljavalo još prije hrvatske samostalnosti.

Tako se do 1990. u zagrebačka komunalna društva lažnom diplomom i svjedodžbom zaposlilo 30 ljudi. Najviše, njih 15, stiglo je u ZET. Od 1991. do 2000. godine zaposleno je 130 radnika, a od 2000. do 2007., odnosno do osnivanja ZG Holdinga, u sadašnjim podružnicama zaposleno je 70 radnika, a otada do 2014. godine još 61 radnik. Ako se gleda prema godinama, najviše onih koji su krivotvorili obrazovne dokumente zapošljavalo se 1995., 1997. i 2008 godine. Jedina podružnica u kojoj nije pronađena niti jedna krivotvorena diploma od 1991. godine do danas su Gradske ljekarne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:46