BOGATIJI ZA 56 MALIŠANA

FOTO Baby boom u zagrebačkom Maksimiru: Morska lavica Edith četvrti je put postala majka

 Damir Krajač/CROPIX

Zoološki vrt od veljače je postao dom za čak 56 mladunaca koji se svakodnevno mogu vidjeti u Maksimiru. Nove su prinove dobile obitelji morskih lavova, čimpanzi, lemura, antilopa, roda i sova, dok se najveći broj potomaka nalazi u nastambama vodozemaca.

Još se ne zna spol

Najmlađe, ali vjerojatno i najatraktivnije je mladunče morskog lava koje je na svijet došlo prije tjedan dana. Morskoj lavici Edith i ocu Zagiju to je već četvrta prinova. Mladunče se dobro razvija, najviše voli boraviti uz bazen, ali mu se još ne razaznaje spol.

- Zagrebački par morskih lavova prethodnih je godina dobivao samo sinove pa njihovi timaritelji sada drže fige da im je najmlađi štićenik mala morska lavica - kaže Tomislav Krizmanić, edukator u ZOO-u.

Uz morske lavove, prinovu je dobila i čimpanza Sara. Iako je Sara na svijet mladog mužjaka donijela u veljači, mališan se i dalje ne odvaja od svoje majke . Upravo zbog tih mališana nastambe majmuna i morskih lavova bile su zatvorene za javnost, no iz ZOO-su nam potvrdili da se sada svi mladunci mogu vidjeti u svojim nastambama.

Veselo je i kod maksimirskih roda koje imaju sedam prinova. Jednak broj prinova dobila je i obitelj glodavaca pa su crnorepi prerijski psi bogatiji za sedam malih glodavaca.

Životinje u zagrebačkom Zoološkom vrtu će uskoro uživati u nastambama s pet zvjezdica

Žabe najbrojnije

Dvije male sove stanovnici su Maksimira postale potkraj travnja, a samo mjesec dana od njih je starije mladunče antilope sitatunge, koja dolazi iz srednje Afrike.

- To su sve vrste koje se dobro razmnožavaju i čiju mladunčad smo već neko vrijeme očekivali - kaže Krizmanić i navodi da najviše podmlatka u Zoološkom vrtu imaju vodozemci.

Južnoamerički vodeni beznožac broji 20, crvena gatalinka deset, a kostarikanska otrovna žaba sedam mladunaca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:18