UGODNO I KORISNO

FOTO: EKOLOGIJA UZ LIKOVNI ODGOJ Učenici oslikavali kontejnere za papir i učili o recikliranju

Većinu od 17 spremnika krase motivi cvijeća, prirode i životinja, a mališanima je pomogao jedan lokalni umjetnik
 Darko Tomas/CROPIX

Velika vjeverica na spremniku nalazi se u Područnoj školi Rakitovec, nedavno proglašenim županijskim pobjednicima u skupljanju starog papira, koji su samo u protekloj školskoj godini sakupili 28.710 kilograma papira.

- Na našem spremniku nalazi se vjeverica jer imamo stoljetni hrast koji je 2001. proglašen spomenikom prirode, a neko vrijeme tu su živjele dvije vjeverice. U 13 godina skupili smo 290 tisuća kilograma starog papira, što je otprilike 6 tisuća stabala. Od prošle godine skupljamo i stare baterije i čepove s boca za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma - kaže učitelj Miroslav Grahovac.

Slikalo je i 46 učenika Područne škole Buševec koji su jako ponosni na svoj oslikani spremnik, a osim djece, i roditelji i ostali mještani odlažu papir u ovaj veseli spremnik.

- Djeca su uživala u bojanju spremnika. Kod njih se već razvila svijest prikupljanja papira i kada smo dobili spremnik, bili su oduševljeni - kaže učiteljica Dunja Kalulić i napominje kako su učenici skupili 8080 kilograma papira.

U Područnoj školi Donja Lomnica kontejner su oslikavale samo djevojčice, a na njihovu kontejneru nalazi se poznata kurija.

- Bilo je zabavno i uzbudljivo. Nacrtali smo Kuriju Modić-Bedeković, povijesnu građevinu koja se nalazi u našoj blizini. Izabrali smo kuriju između ponuđenog cvijeća i životinja. Na kraju smo samo mi cure slikale jer dečki nisu htjeli - rekle su nam Matea, Petra, Antea i Andrea iz Područne škole Donja Lomnica, koji su u protekloj godini skupili čak 11.140 kilograma starog papira.

Grad Velika Gorica pokrenula je projekt “Priprema, pozor, recikliraj” upravo zato što se na velikogoričkom području nalazi nekoliko škola koje već godinama skupljaju papir te su se često javljali učitelji tih škola da upozore da nemaju adekvatni spremnik za papir.

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Grad Velika Gorica sufinancirala je nabavu 18 spremnika za papir koje su ovog proljeća zajedno s djecom i oslikali.

- Djeca su se oduševila. Zajedno s lokalnim slikarom djeca trećih i četvrtih razreda, uz ponekog mlađeg đaka, oslikavali su spremnike za papir, radili šablone i družili se s maskotom Dabrom - kaže Meri Barišić, voditeljica projekta iz Odjela za urbanizam i zaštitu okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:25