SABLASAN CENTAR

FOTO Elitni centar Cascade postao deponij smeća: Umjesto Diora i Chanela noćni klub i jeftina garaža

Na podovima su, osim debelog sloja prljavštine, vrećice, limenke, gomila boca, ženske najlonke...

ZAGREB - Cascade centar, nekada najluksuzniji trgovački centar u Zagrebu danas izgleda sablasno i zapušteno . Sve trgovine su zatvorene, a cijeli centar pun je smeća i prašine.

Na podovima su, osim debelog sloja prljavštine, istrošene vrećice, limenke sokova i pive, gomila boca, ženske najlonke... Pokretne stepenice gotovo su zahrđale, a stepenice koje su nekoć vodile do prodavaonice Konzuma u podzemnoj garaži zabarikadirane su drvenim gredama. Svi ulazi u centar su zaključani, a ući se ne može ni iz garaže. Garaža Cascade centra, naime, još je uvijek otvorena i vjerojatno najjeftiniji parking u gradu.

Jedan sat plaća se samo četiri kune. Toalet je jednostavno je užasan. Smrdljiv, bez papira, vode i svjetla. U cijelom centru isključena je struja i voda.

Kako se dogodilo da jednom elitni trgovački centar u kojem su poslovale trgovine jakih modnih brendova danas zjapi prazan?

Tvrtka Illuminatio, koj je osnovala luksuzni Cascade centar, u veljači je službeno otišlo u stečaj zbog nepodmirenih obveza od milijun kuna. Do stečaja je došlo jer Illuminatio nije mogao plaćati dospjele obveze zato što 45 trgovina u centru nije podmirivalo svoje obveze zbog lošeg prometa. Tvrtka je u listopadu prošle godine obavijestila zakupce prostora da više ne može financijski pokrivati troškove Cascade.

Nakon toga je Crkva, na čijem je zemljištu izgrađen centar i koja je suvlasnik 30 posto Cascade-a, priskočila u pomoć, no ni to nije pomoglo. Shopping centar Cascade - Prebendarski vrtovi, izgrađen je na zemljištu prebendara Katoličke crkve u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, a sam centar počela je graditi tvrtka Molteh koja je u vlasništvu Vladimira Zagorca ali je projekt izgradnje prebačen tajnim vlasnicima.

Jučer smo ispred centra zatekli kamion iz kojega je grupa mladića istovarivala namještaj i piće za Long club, noćni klub koji i dalje radi. U čudu smo ih upitali zar je moguće da netko dolazi u klub u zapuštenom centru, na što su nam potvrdno odgovorili.

- Mi smo neovisno o centru uveli sami svoju vodu i struju te smo jedini lokal koji radi. Ne znam što će napraviti od centra, ali mi ćemo i dalje poslovati ovdje - kaže vlasnik Long Cluba.

No, naš izvor iz Crkve rekao nam se kako je Long Club ilegalno priljučio na nečiju vodu i struju.

- Nadamo se da će se cijela situacija oko trgovačkog centra što prije riješiti - rekao nam je izvor komentirajući špekulacije da će centar postati crkveni muzej ili poliklinika. - Razmišljamo da se u centru napravi svojevrsno lječilište sa sportsko rekreacijskim sadržajem, ali to su još uvijek kombinacije, ali budite sigurni da će Cascade oživjeti - rekao nam je na kraju.

Presudila loša posjećenost

Cascade centar otvoren je 22. listopada 2009. Zamišljen je kao centar koji će moći konkurirati onima u svjetskim metropolama. U njemu su se nalazile trgovine brandova poput Di Capria, Bvlgarija, Diora, Chanela... Unatoč odličnoj lokaciji, Cascade je iz mjeseca u mjesec bio je sve prazniji te mu je na kraju ta loša posjećenost presudila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:57