NOVI URBANISTIČKI PLAN

FOTO: PRVI OTKRIVAMO Umjesto starih kućica na Martinovki će niknuti neboderi sa 20 katova

U kvartu će se graditi dvije javne podzemne garaže, a veliki parking kod FER-a postat će trg bez automobila

ZAGREB - Vizura Martinovke potpuno će se promijeniti. Niske kućice između Kupske i Plitvičke, te one između Koturaške i Bednjanske bit će srušene, a na njihovu će mjestu niknuti stambeno-poslovni neboderi visine do 9 katova. I na ostalom dijelu istočne Martinovke niske će kućice zamijeniti zgrade visine do 9 katova, a uz samu Vukovarsku, na dijelu između Raiffeisen banke i FER-a, gradit će se još veći poslovno-stambeni toranj, visine do 20 katova.

Istočno od Miramarske, kod spoja s Koturaškom, također će biti izgrađen poslovni toranj visine do 20 metara, a takva je maksimalna visina planirana i za novi Inovacijski cenar koji će se graditi sjeverno od Fakulteta elektrotehnike i računarstva, uz Bednjansku, gdje se danas nalaze zapušteno parkiralište i nekoliko zaboravljenih potleušica. S fakultetom će biti povezan staklenim mostom.

Urbanistički plan uređenja zone Martinovka istok ovih je dana dovršen i naći će se na dnevnom redu na sljedećoj sjednici Gradske skupštine. Na planu je radila arhitektica Tea Horvat iz arhitektonskog ureda Log-urbis. Plan se odnosi samo na istočni dio Martinovke, a obuhvaća površinu od 9,5 hektara.

O nužnosti uređenja tog kvarta govori se već dugo, jer je Martinovka ostala prostor gotovo u samom centru grada u kojem se pojedini neurbanizirani dijelovi naslanjaju na moderne poslovne zgrade. Za pojedine su dijelove već postojali konkretni planovi i investitori, koji su čak počeli otkupljivati kuće, no tada je sve stalo jer nije postojao urbanistički plan.

Jedan od njih bio je Residences complex Martinovka u koji je planirala uložiti tvrtka Novi dvori Dražena Krčmara i urediti ga prema projektu arhitekta Darka Miklića iz tvrtke Arhitektura Populus. Tvrtka Novi dvori od prošle godine više ne postoji, no za projekt je zainteresiran novi investitor MCC ekskluzivne nekretnine koji samo čekaju da ovaj plan bude konačno donesen.

Uz gradnju novih visokih stambenih i poslovnih zgrada, u planu je i rješavanje prometnih problema u naselju. Sve ulicebit će široke najmanje 6 metara, a uz njih će se graditi i metar i pol široki nogostupi, kojih trenutno u većini Martinovke kronično nedostaje.

U novim zgradama ukupno će biti izgrađeno 325 novih stanova, što znači da će broj stanovnika u tom dijelu naselja narasti s današnjih 930 na 1640. Unatoč znatnom povećanju broja stanovnika i radnika u četvrti, nisu predviđene nove površine za parklirališta. Svaka nova zgrada smije i vjerojatno će imati podzemnu garažu, a dvije javne podzemne garaže planirane su kod FER-a, čime bi današnje parkiralište uz glavni ulaz na fakultet postalo trg bez automobila.

Od Bednjanske do Vukovarske, uz Plitvičku, bit će uređen zeleni perivoj, a cijeloj su zoni planirana dva dječja igrališta, površine najmanje 260 četvornih metara. U zelenim zonama predviđena su tri, a u stambenim dva kvadrata zelenila po stanovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 17:18