GOMILANJE ADMINISTRACIJE

Grad Zagreb osniva ustanovu paralelnu Uredu za kulturu, na čelu će joj biti izvršni direktor kina Europa

Nova ustanova imat će i tročlano Upravno vijeće s četverogodišnjim mandatom, a novac za njezin rad bit će osiguran iz gradskog proračuna

Hrvoje Laurenta

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Pod krilaticom "kultura mora biti dostupna svim građanima" Grad Zagreb odlučio je osnovati novu kulturnu ustanovu nazvanu Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture na čijem će čelu biti Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj i trenutačni izvršni direktor Kina Europa.

Uz njega, nova ustanova imat će i tročlano Upravno vijeće s četverogodišnjim mandatom, a novac za njezin rad bit će osiguran u gradskom proračunu. O kojem je iznosu riječ znat će se kad bude donesen program rada i financijski plan ustanove.

Kako je objašnjeno u odluci o osnivanju, ustanova će se baviti pripremom i organizacijom, javnim prikazivanjem, predstavljanjem kulturno-umjetničkog sadržaja te njegovom promocijom, ali i koordiniranjem te prikazivanjem sadržaja u organizaciji i produkciji nezavisnih kulturnih organizacija i javnih ustanova.

Odluka o osnivanju donesena je nakon što je detaljna SWOT analiza stanja u kulturi pokazala da kulturna infrastruktura nije dovoljno decentralizirana te da bi trebalo osigurati neke programske modele kako bi što više Zagrepčana imalo pristup kulturi.

Projekt Paromlin

Drugim riječima, ustanova bi operativno trebala upravljati kulturnim aktivnostima financiranima javnim novcem koje na razini grada provode različite gradske ustanove, organizacije civilnog društva i privatne inicijative, zatim će upravljati prostorima za kulturnu namjenu koji bi u sljedećem razdoblju, tvrdi se, trebali biti rekonstruirani, a bit će i partner na projektu Paromlina, zadužena za dio koji se odnosi na društveno-kulturni centar.

Teško se oteti dojmu da se dio aktivnosti koje će provoditi novi gradski kulturni mastodont preklapa s aktivnostima koje provodi Gradski ured za kulturu čiji je Sektor za kulturne djelatnosti i planiranje razvoja također zadužen za promociju kulturno-umjetničkih djelatnosti i programa, razvoj mreže kulturnih ustanova, i slično. Osim toga, postoji čak i zaseban odjel koji je zadužen za djelatnosti i aktivnosti centara za kulturu i programe kulture i umjetnosti u zajednici, pa se postavlja pitanje hoće li nova ustanova funkcionirati kao paralelni gradski kulturni ured i nije li ove aktivnosti možda mogao voditi gradski ured.

Društvene aktivnosti

To, ali i mnoga druga pitanja jučer smo htjeli postaviti privremenom ravnatelju Laurenti, no on je bio na službenom putu u Poljskoj. Ovo nije jedina dodatna kulturna ustanova koju Grad namjerava osnovati te kako je još u ožujku ove godine, tijekom javne rasprave o uređenju bloka prostora bivše tvornice Gorica na Kvatriću, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio osnivanje ustanove Kulturni objekti koja bi upravljala kulturnim ustanovama, a onda i prostorima namijenjenim društveno-kulturnima aktivnostima u sklopu Gorice.

Moguće je da se zapravo mislilo na Nove prostore kulture, no to nismo uspjeli provjeriti jer nam se Korlaet nije javljao na pozive. Gradska pročelnica za kulturu Emina Višnić prije mandata je sudjelovala u projektu rekonstrukcije bivšeg prostora tvornice Jedinstvo koji je trebalo preurediti u fleksibilan multifunkcionalan prostor, no nikada nije doživio najavljenu preobrazbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:34