MALA POGREŠKA

HŽ-ov rebus oko polaska vlakova nije uspio riješiti ni Toni Milun: ‘Dođem na stanicu, a vlaka nema‘

Umjesto vremena polaska zamjenskog prijevoznog sredstva, HŽ im je ponudio brojeve vlakova
 Nera Simic/Cropix

Zbog obnavljanja pruge u Zagrebu, u zadnjem tjednu ožujka i početkom travnja na snazi je posebna regulacija putničkog prometa. Putnike je prošlog tjedna iznenadila obavijest zalijepljena po stanicama diljem grada o ukinutim linijama bez podataka u koliko sati polaze vlakovi koji će ih zamijeniti. Umjesto vremena polaska zamjenskog prijevoznog sredstva, HŽ im je ponudio brojeve vlakova.

- Prije polaska na posao, uvijek u aplikaciji provjerim kad mi dolazi vlak. Došao sam do stanice, a vlaka nema. Tek na stanici primijetio sam ovu zbunjujuću obavijest jer izmjene nisu bile unesene u aplikaciju pa je pokazivala pogrešna vremena polaska, rekao je matematičar Toni Milun.

image
Privatna arhiva

Iz broja vlaka čak ni matematički genij nije uspio izračunati u koliko sati polazi zamjenski vlak, a HŽ je odlučio da u svojoj obavijesti neće otkriti tu informaciju. Zbunjeni putnici ostali su čekati koliko je bilo potrebno da se pojavi vlak koji će ih prevesti do željene lokacije.

U Milunovu slučaju to je bio odlazak na posao. Srećom, automobil mu nije bio daleko od stanice pa se prevezao cestovnim prometom i uspješno stigao na posao. Kako su i kada na posao stigli oni kojima je prigradski vlak jedino prijevozno sredstvo do posla, ostao je misterij.

Na fotografiji obavijesti može se vidjeti da je u petak vlak broj 3062 koji vozi na relaciji Glavni kolodvor - Zaprešić i inače kreće u 14:45 bio zamijenjen vlakom broj 8040. Vrijeme nije bilo navedeno što je putnike još više zbunilo jer nisu znali kasni li vlak ili uopće ne dolazi.

- Mislim da bi bilo korisno da se konzultiraju s korisnicima oko razumijevanja obavijesti, da provjere jesu li im jasne i nedostaje li neka informacija, zaključio je Milun.

Nakon pet dana lutrije oko dolaska i polaska vlakova, vikend raspored nadopunjen je sa svim potrebnim informacijama. Iz HŽ se unaprijed ispričavaju putnicima na kašnjenju. Sve izmjene reda vožnje mogu se pronaći na njihovoj internetskoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:18