ART PARK

'Idealno je za ležanje u hladu, druženje uz pivo ili ping-pong'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Jedni u ležaljkama čitaju omiljenu knjigu u hladovini, drugi sjede na zidiću i druže se uz pivo, oni sportskoga duha uživaju u badmintonu ili ping-pongu, a djeca se zabavljaju na ljuljačkama i klackalicama.

Pimp my pump

Nekada potpuno napušten i derutan park, većini poznat kao “parkić-narkić”, ovo ljeto pretvorio se u pravu prirodnu oazu u samome centru grada. Iza toga stoje mlade zagrebačke snage koje su svojim idejama udahnule život tom dijelu grada. Začetnik i voditelj projekta je Boris Bare u suradnji s Andrejom Smole i Tinom Kovačiček kao koordinatoricama programa, Jelenom Šimunović kao projekt menadžericom te uličnim umjetnicima Miroslavom Petkovićem Modulom i Tomislavom Zidarom. Projekt je nedavno oživio te se sada između Tomićeve ulice, Ilice i Strossmayerova šetališta nalazi Art park, jedinstven u ovom dijelu Europe.

- Kada prolazim gradom, uvijek gledam oko sebe. I tako naiđem na različite objekte koji bi se mogli urediti. Na taj način pojave se različite ideje. Jedan dan sam prolazio ovuda i odlučio napraviti nešto novo - objasnio je Bare.

On je poznati zagrebački ulični umjetnik čiji murali krase brojne gradske zidove i različite objekte. Također je začetnik projekta Pimp My Pump te prvog studija ulične umjetnosti Lapo Lapo u suradnji s Miroslavom Petkovićem Modulom.

- Naš je cilj bio vratiti život u park, odnosno vratiti ljude, što smo i uspjeli - ponosno je rekla Andreja Smole te dodala kako na početku nisu očekivali da će projekt doživjeti takav uspjeh.

Ono što ih je iznenadilo jest to što je park tijekom dana pun razigrane i nasmijane djece, zbog čega su izrazito sretni. Ugodna, opuštena i pozitivna atmosfera zarazila je sve generacije koje su u parku našle svoj kutak za opuštanje.

- Svaki dan je sve više novih ljudi, ali i onih koji se stalno vraćaju. Izrazito mi je drago što smo uspjeli nešto promijeniti - komentira Bare te dodaje kako Art park posjećuju i turisti koji su oduševljeni.

Buvljaci

Od samih početaka tamo se organiziraju različite kreativno-likovne radionice kojima se posebno vesele mališani čijim je radovima također ukrašen park. Projekt je pokrenula ova šestorka, ali u uređenju su sudjelovali i posjetitelji koji su na taj način pridonijeli razvoju parka. Osim radionica, prikazuju se različite filmske projekcije, izložbe fotografija te se održavaju večeri poezije i buvljaci. A često se iz parka može čuti ugodna i lagana glazba jer se održavaju i koncerti.

- Događanja dolaze spontano, uglavnom nam se javljaju ljudi s idejama za park. I na taj način cijelo vrijeme u parku se nešto događa - rekla je Tina Kovačiček. Art park je otvoren u lipnju i održavat će se do 2. listopada, kako kaže Bare, a za iduću godinu planiraju se opet prijaviti.

Trideseta obljetnica prvog oslikavanja

U Zagrebu je napokon zaživjela ulična umjetnost te se sve više mogu vidjeti razni murali koji krase različite objekte u gradu. Jedan od značajnih predstavnika ulične umjetnosti je zid u Branimirovoj ulici koji su krasili brojni zanimljivi grafiti, ali su s vremenom izbrisani ili nestali jer je dio zida srušen. Iduće godine obilježava se 30 godina od prvog oslikavanja, u povodu čega Boris Bare planira pokrenuti projekt ponovnog oslikavanja zida kako bi vratio svoj prvotni sjaj i svrhu. Projekt je predviđen za svibanj, a prije toga bit će objavljen natječaj na koji se mogu prijaviti ulični umjetnici, kipari i dizajneri koji svojim radom žele pridonijeti obnovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:37