BRITANSKI TRG

ISTEKAO ROK Obrtnici ne žele napustiti trg, Bandić najavio velike radove u proljeće 2017.

 Foto: Željko Puhovski / CROPIX

Ne želimo s Britanca, pozivamo građane da nam daju potporu na sutrašnjem koncertu i druženju - jedinstven je stav zakupaca s najljepše gradske tržnice kojima danas istječe rok za iseljenje koji im je prije dva tjedna dao zagrebački Holding. Zakupci, mljekara Veronika, mesnice Naf Promet i Cerovski kažu da neće otići jer za to nema nikakvog razloga.

- Imamo sve potrebne papire i udovoljavamo minimalnim tehničkim uvjetima koje je propisalo nadležno ministarstvo. Slobodno neka inspekcija uzme što želi jer imamo odličan proizvod, a svi suprotni navodi su čista laž. S ostalim prodavačima borit ću se da ostanemo na Britancu - rekao je vlasnik mesnice Naf Promet Neven Frljak.

Ugrožava zdravlje

Podsjetimo, radi se o obrtnicima koji u četiri posebno opremljena vozila prodaju pecivo, meso i mliječne proizvode. Nakon što im 1. srpnja istekne ugovor o zakupu prostora na tržnici, Holding odnosno Tržnice Zagreba neće im produljiti ugovore. Kao razlog naveli su neprimjerenu prodaju robe iz vozila, pri čemu se dovodi u pitanje njezina zdravstvena i sanitarna ispravnost, odnosno ugrožava se zdravlje kupaca.

- Smatram da su optužbe koje su protiv nas iznijeli iz Holdinga smiješne i potpuno neutemeljene. Niti jedan od naših gostiju, pa tako ni kupci nisu se pritužili na kvalitetu mesa ni na poslugu u Kavi Tavi. Štoviše, svi prodavači imaju dokumentaciju prema kojoj zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete, što smo predočili svima koji su to ovih dana od nas tražili - rekao nam je vlasnik ugostiteljskog objekta Kava Tava Dored Najjar.

Ogorčeni prodavači i ugostitelji jučer su pokrenuli peticiju među posjetiteljima, kupcima i na društvenim mrežama kako bi prikupili što više potpisa za njihov ostanak na Britancu.

Zagreb, 290616. 
Britanski trg.
Standovi i ugostiteljski objekti na Britanskom trgu koji grad Zagreb zeli delozirati.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Željko Puhovski / CROPIX

Obnova

U samo 24 sata prikupili su više od 10.000 potpisa.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, uklanjanje terase ugostiteljskog objekta Kava Tava nije bilo spomenuto u rješenju Holdinga. Odnosno odluka da se ne produlji dozvola obrtnicima ne odnosi se na poznatu kavanu na otvorenom.

Gostujući na Radiju Sljeme, gradonačelnik Milan Bandić objasnio je zašto je odlučeno da se s tržnice ukloni sporni sadržaj.

- Zagreb je europski grad. Ne može biti buvljak na Iličkom placu te vrste. To nije ni higijenski ni sanitarno. Ne mogu na Iličkom placu biti prikolice s mesom! Još ćemo tamo prodavati svinjske polovice. Krećemo u uređenje na proljeće iduće godine, moramo neke stvari još pripremiti - rekao je gradonačelnik.

Sazvan sastanak Obrtnici međutim ne žele napustiti trg. Na sutrašnje druženje pozvali su i gradonačelnika Bandića jer smatraju da se dijalogom sve može riješiti. Da se sve može riješiti dijalogom smatra i predsjednik Gradske skupštine HDZ-ovac Andrija Mikulić.

- Intervenirao sam prema nadležnim uredima i poručeno mi je da se sadašnji vlasnici lokala neće micati otamo, što je poanta priče. Za idući tjedan sazivam sastanak s predstavnicima gradskih ureda i Holdinga, na kojima će biti i vlasnici lokala.

Zadržati identitet Jedino se tako mogu se i trebaju rješavati problemi. Vjerujem da će popularni Britanac zadržati svoj identitet zbog kojeg ga volimo - rekao nam je Mikulić. Na Britanacu je bila i HNS-ovka Anka Mrak-Taritaš koja je ponašanje vlasti opisala kao “bahato oduzimanje duše Gradu”.

'Uvodimo red, ne mogu se u srcu grada prodavati pilići iz vozila'

Srušeni su limeni kiosci u sklopu tržnice na Branimirovoj. Slični radovi odnosno uređenje očekuje se na Borongajskoj tržnici te na Kvatriću. Također, najavljena je i obnova tržnice Dolac kao i preuređenje dijela zapadnog dijela tržnice na Britancu.

Što se točno događa na gradskim tržnicama, odnosno zašto se mijenja dosadašnji izgled i sadržaj te kakvu će obnovu Grad početi na Britancu ovog proljeća objasnio nam je Bariša Kusić, voditelj projekta uređenja Branimirove tržnice i Britanskog trga.

- Popularni Britanac je u prvom redu gradski trg specifičan po tome što se na njegovoj plohi nalazi i tržni prostor. Smatramo da je za takvo jedno mjesto u samom srcu grada neprimjerena prodaja robe iz vozila pri čemu se dovodi u pitanje njezina zdravstvena i sanitarna ispravnost - ističe Kusić te dodaje kako su tržnice trbuh grada, ali i njegovo ogledalo. Navodi kako su ove godine odlučili uvesti red na tržnicama u sklopu čega se planira temeljita transformacija tržnice na Borongaju te u sklopu urbanističkog zahvata uređenja južne strane parka Maksimir.

Osim uređenja tržnice u Branimirovoj, Kusić je u sklopu svojeg petnaestogodišnjeg staža u Holdingu radio kao voditelj projekta na bazenu Svetice, a sad paralelno vodi obnovu Branimirove tržnice i Britanca.

- Svjedoci smo da je naš grad zadnjih nekoliko godina postao prava turistička meka, na što smo izuzetno ponosni. Zagrebačke tržnice, osim što služe za svakodnevnu opskrbu naših sugrađana živežnim namirnicama, također su mjesta koja su turistima atraktivna- rekao nam je Kusić. Nova Branimirova tržnica bit će namijenjena OPG-ovima i eko-proizvodima, a osim po svom sadržaju, od ostalih gradskih tržnica razlikovat će se i po svojim vizualima. Umjesto dosadašnjih limenih kioska bit će postavljeni štandovi koje će, nadaju se u Holdingu, postati prepoznatljivi zagrebački brand.

- Zagreb će dobiti prvu tržnicu specijaliziranu za tradicionalne proizvode hrvatskog sela i njegove ekološke proizvode, ali i novo središte društvenih i kulturnih događanja - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:12