‘PROLJETNO ČIŠĆENJE’

Marginalne političke stranke moraju se iseliti iz gradskih prostora u centru

Iz gradskih će prostora morati iseliti one stranke koje u Gradskoj skupštini nemaju zastupnike. Hoće li slučaj završiti na Ustavnom sudu?
 Željko Mužević/CROPIX

Povjerenstvo za kontrolu gradskih prostora uskoro kreće u proljetnu akciju “čišćenja”. Prve će na udaru biti političke stranke koje u Gradskoj skupštini nemaju zastupnika, a koriste prostore u vlasništvu Grada na prestižnim lokacijama u središtu Zagreba.

Među strankama koje će morati predati prostore Gradu je i Demokratski centar, koji koristi čak 192 četvorna metra u Ilici 48, Akcija socijaldemokrata Hrvatske, čije je sjedište u Gundulićevoj 21 A i zauzima 157 četvornih metara, Hrvatska čista stranka prava u Frankopanskoj 2 i koristi prostore površine od 60-ak četvornih metara, Hrvatska kršćanska demokratska unija, koja zauzima 90-ak kvadrata u Tkalčićevoj 4, te Hrvatski nezavisni demokrati koji u Masarykovoj 21/1 koriste 114 kvadrata.

Poštar uvijek zvoni dvaput

- Na adrese tih stranaka već smo poslali obavijesti da prostore vrate Gradu, no pošta nam se učestalo vraća jer poštari nisu nikoga ondje zatekli - kažu u Povjerenstvu.

Isto su doživjeli i novinari Jutarnjeg lista, koji su u nekoliko navrata posjećivali ove stranke u njihovim prostorima, no vrata su uvijek bila zaključana. Nazivali smo ih i telefonski, a stranački dužnosnici unisono su ponavljali: “Iz Grada dosad nismo dobili nikakve obavijesti”.

Bacili oko na prostor?

- O tome zaista nemamo nikakvih informacija. Mi smo sljednica Socijalističke stranke Hrvatske i u ovim smo prostorima od 1994., kad je ASH i osnovan. Možda je netko iz Grada ‘bacio oko’ na ovaj prostor. Zaista ne znamo što je posrijedi - kažu u stranci ASH.

Josip Miljak , predsjednik HČSP-a, kaže kako će Glavni stan stranke, budu li ih izbacili iz prostorija u Frankopanskoj ulici u kojoj djeluju 15 godina, podići tužbu pred Ustavnim sudom. Smatra kako je takva odluka antidemokratska i protuustavna jer svim strankama moraju biti omogućeni isti uvjeti rada.

U Demokratskom centru nisu komentirali potez Povjerenstva za kontrolu gradskog prostora “jer je predsjedništvo stranke bilo na dodjeli nagrade Vesni Škare Ožbolt u Povijesnome muzeju”, rekla nam je službenica u Ilici 48.

Za gradske prostore stranke Gradu plaćaju sedam kuna po četvornome metru. Prostori se dodjeljuju onim političkim subjektima koje su od interesa za Grad, odnosno za rad tijela gradske uprave, i to i to “na mandatno razdoblje navedenog tijela”.

Stoga je prilično apsurdno da gradske prostore i dalje koriste beznačajne političke stranke poput HND-a Josipa Manolića ili HKDU Marka Veselice. U Masarykovoj 21/1 nismo pronašli niti jednog člana stranke. U Tkalčićevoj 4/1 stanari kažu kako Marka Veselicu u posljednje vrijeme nisu viđali, a da je i dalje korisnik tog prostora upućuje natpis na ulaznim vratima, na kojem se stanar Veselica obvezuje čistiti snijeg.

Potraga za Josipom Manolićem također je bila neuspješna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:47