STANARI USELILI U NOVE POS STANOVE

'Nadamo se da se naši stanovi neće raspasti kao u Klari'

Najveći je interes za stanove od 44 četvorna metra, što su kupci već platili ili će tek platiti kreditom od 45.000 eura, s ratom od 140 eura mjesečno. Kvadrat svakog od 519 stanova košta 1088 eura, a 20 ih je ostalo neprodano
 Dragan Matić / CROPIX

Novi stan od 62 četvorna metara s parketima od domaće hrastovine, pločicama proizvedenim u Hrvatskoj, klimom, grijanjem na toplanu, prostranim balkonom i garažom, sve za 67.000 eura, zvučalo je kao dobra prilika za mladi bračni par Olenu Filippovu Jurin i Sinišu Jurina.

Nakon šest godina podstanarstva jučer su, kao i 300-tinjak drugih vlasnika, dobili ključeve svog stana u jednoj od pet tek završenih POS-ovih zgrada između Zapruđa i Jakuševca, koja se počela graditi prije točno dvije godine. Riječ je zapravo o međukvartu, novom manjem naselju okruženom shopping centrima, sagrađenom između ta dva novozagrebačka kvarta.

Kredit

- Živjeli smo dugo u Središću pa nam eventualni smrad sa smetlišta na Jakuševcu neće smetati, već smo navikli. Za sada smo jako zadovoljni, a useljenje planiramo sredinom kolovoza kad nam stigne kuhinja. Uzeli smo kredit na 30 godina za svoj stan pa šta bude - kažu Olena i Siniša.

Parketi nisu škripali, pločice su se držale, vrata su se bez problema otvarala i zatvarala.

- Nadamo se da neće biti problema kakve su imali stanari POS-ovih stanova u Klari, ali znate kako je, nedostaci isplivavaju tek nakon mjesec, dva - oprezan je bio Siniša.

Slično razmišlja i bračni par Tomislav i Anica Markovinović, koji su na svečanu primopredaju ključeva došli sa svojom prvom bebom. Kupili su stan od 101 četvornog metra jer, kako kažu, željeli bi još prinova.

- Očekujem da će biti bolja situacija nego u Klari. Ali znate kako se kaže, od sto radnika barem dva ne valjaju. Nadam se da ta dva nisu uređivala naš stan. Čuli smo da je izvođač radova za POS Zapruđe bolji nego onaj koji je gradio u Klari i da za sada nije bilo puno žalbi - pomalo u šali govori nam Tomislav. Anica je imala samo jednu primjedbu, to što nema klupa na zelenom prostoru oko zgrada.

- Ima dva mala parkića, ali nema ni jedne jedine klupe. Dobro bi došle da se majka odmori nakon guranja kolica ili dok gleda dijete kako se igra - smatra Anica.

Ključevi

Vanja Popara je jučer neposredno prije useljenja razgovarala s projektanticom stanova, što ju je umirilo.

- Nadam se da neće biti problema kao u Klari, ali čula sam da je izvođač koji je radio tamošnje stanove propao, u stečaju je, a ovaj je izvođač mnogo bolji. Sve je moguće, ali ja sam za sada jako zadovoljna. Nisam primijetila ni jedan nedostatak. A i roditelji su me se konačno riješili - kaže Vanja, koja je kupila stan od 41 četvornog metra na predzadnjem, 7. katu.

Najveći interes vladao je za stanove od 44 četvorna metra, što su kupci platili ili će tek platiti kreditom u iznosu od 45.000 eura, s mjesečnom ratom od 140 eura. Četvorni metar svakog od 519 stanova košta 1088 eura. Samo dvadesetak stanova nije prodano, a stotinjak je ostavljeno za najam.

- Imamo sporazum s poslovnim bankama da kamata mora biti za 1 posto niža od njihove najniže za stambene kredite, a ona trenutno iznosi 3 posto, čega nema nigdje drugdje u Hrvatskoj - rekao je Krešimir Žunić, voditelj prodaje u državnoj Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja je sve uvjete kreditiranja dogovorila još za mandata ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš, kad su se ovi POS stanovi i počeli graditi.

Čast rezanja vrpce i simbolične predaje ključeva prvim kupcima dva mjeseca prije roka za useljenje te mjesec i pol dana pred parlamentarne izbore jučer u 14 sati dobio je tehnički ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Ukupna neto korisna površina stanova i poslovnih prostora s pridruženim garažama i parkirnim mjestima iznosi 36.217 četvorna metra. Vrijednost investicije je 293 milijuna kuna, u čemu je država sudjelovala sa 110 milijuna kuna.

U pola godine stiglo je čak 311 primjedbi

U 332 POS stana u Klari još u prosincu prošle godine uselili su se stanari, a u samo šest mjeseci, do svibnja ove godine, poslali su državi čak 311 primjedbi. Stanovi su prokišnjavali, pločice padale sa zidova, parketi pucali, vrata se nisu dala otvoriti... U prosjeku je u gotovo svakom stanu otkrivena neka nepravilnost u gradnji, a doznajemo da primjedbe još stižu, a izvođač i dalje uklanja nedostatke. (S.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:46