BEZ BAZENA

Nemaju adekvatne uvjete: Skakači iz Zagreba zimi na treninge idu u Rijeku i Zadar

U svjetskom smo vrhu, ali za nas nitko ne mari, tvrdi predsjednica kluba Medveščak
 Klub Medveščak

Klub za skokove u vodu Medveščak ove godine slavi 70 godina rada, a poznati su po mnogim reprezentativcima i osvojenim medaljama s važnih skakačkih natjecanja. No, manje je poznato da zagrebački skakači u vodu u svome gradu - nemaju gdje trenirati. Umjesto na zagrebačkim bazenima, svoje vještine kale na onima u Rijeci i Zadru, gdje natjecatelji kluba svih uzrasta odlaze na vikend-treninge.

- Zimi obično treniramo na zimskom plivalištu Mladost kod Doma sportova, no ono je sada u rekonstrukciji, jer se radi energetska obnova kompleksa. To je jedino zimsko plivalište u Zagrebu. Tamo postoje: 2 daske na visini od 1 metra, 2 daske na visini od 3 metra i toranj visine 5 metara, što opet nisu najidealniji uvjeti za treniranje vrhunskih športaša. Fale tornjevi od 7,5 metara i 10 metara visine, a to su olimpijske natjecateljske discipline - objašnjava Biserka Donoval, predsjednica kluba za skokove u vodu Medveščak, nekoć i sama vrhunska skakačica.

- Predložila sam gradskom Uredu za sport da sad, dok traje rekonstrukcija, produbimo bazen i napravimo nove tornjeve. Zbog rekonstrukcije u tijeku, to bi koštalo puno manje novca nego da se ide samo u te zahvate. No, ništa od toga nije uzeto u obzir - komentira Donoval, dodajući kako su skokovi u vodu olimpijski sport u kojemu Hrvatska ima dovoljno zapaženih pojedinaca da bi oni trebali konačno dobiti pravi bazen sa svim uvjetima za ozbiljno treniranje skokova u vodu.

image
Klub Medveščak

Nema rješenja problema

- Na Mladosti imamo toranj od pet metara, mi ondje možemo trenirati ispravne ulaske u vodu nakon skoka, no ne i više od toga. Ljeti, kada se prebacimo na bazen na Šalati, uvjeti za treniranje su nešto bolji. No, ni Šalata nije idealna. Tamo ne možemo organizirati važna natjecanja i dočekivati najbolje sportaše, jer ne postoje uvjeti za održavanje svih disciplina. Skokovi u vodu su napredovali pa danas imamo i sinkro skokove sa 3 i 10 metara, ali naši zagrebački bazeni te promjene nisu ispratili.

Nisu se gradili tornjevi, a zadnja rekonstrukcija tog bazena bila je godinama unazad - nastavlja Donoval te dodaje i primjer riječkog bazena na Kantridi, na kojemu redovno treniraju natjecatelji iz Medveščaka, ali i priličan broj priznatih skakača sa svih strana svijeta.

- To je prekrasan bazen koji ima baš sve mogućnosti za skokove u vodu i održavanje natjecanja u svim disciplinama, a bio je izgrađen, interesantno, dok Rijeka nije imala ni jednog jedinog skakača, kao ni jedan jedini klub. A prije 4-5 godina naša natjecateljica je bila pobijedila na važnom skakačkom mitingu u Moskvi, a Rusi su jedni od najboljih skakača na svijetu. U jakoj konkurenciji 124 natjecatelja, mi smo ih imali 5, a uzeli smo i prvo mjesto. Dakle, sve je tu, osim uvjeta za trening - kaže Donoval i nastavlja kako u Zagrebu, osim na sada zatvorenom zimskom plivalištu Mladost, ponekad treniraju i na utrinskom bazenu. Ni taj bazen im, međutim, ne nudi idealne uvjete za trening.

- Kada se tamo gradio mali bazen, na kojemu skakaonica nije bila predviđena, uspjeli smo dogovoriti da prodube bazen, ali nisu imali želju podignuti strop. Tako da su danas tamo jedino jednometarske daske za skokove - pojašnjava Donoval koja rješenje zagrebačkog problema sa skokovima u vodu - ne vidi.

image
Klub Medveščak

Dobri domaćini

- Ništa nas se ne pita. Očito im nismo interesantni. Grade se plivački bazeni, osnivaju plivački klubovi, ali za skakače kao da nitko ne mari. Mi smo jedini olimpijski sport u Hrvatskoj koji kao da nije priznat - žali se predsjednica kluba Medveščak.

- Kad je zimsko plivalište Mladost krenulo u energetsku obnovu kompleksa, bio je potpisan i ugovor da nakon toga bazen više neće moći pet godina biti domaćin međunarodnih natjecanja. Zašto? Nemam pojma. Mi smo tamo niz godina, i slabijim uvjetima unatoč, organizirali međunarodno skakačko natjecanje Alpe Adria, kao i uskrsni međunarodni miting, koji se na Mladosti događao punih 19 godina. To su potpuno nekomercijalna događanja na koja bi dolazilo 200-300 skakača iz cijelog svijeta, a uvijek bi nam se radosno vraćali jer smo se pokazali kao dobri domaćini - kaže Donoval.

Inače, u klubu je pet reprezentativaca kadeta, mlađih juniora i juniora: Jan Mufić, Luka Martinović, Maro Kokić, Vito Krilić. i Lovro Štambak. Zatim dva korisnika programa HOO, 9 kategoriziranih sportaša HOO te 7 natjecatelja iz zagrebačke selekcije skokova. Te vrijedne sportaše treniraju u svim uvjetima trenerice Martina Novosel, Kristina Kučko i Sanda Donoval.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:06