KREĆU U SVIBNJU

Niče neboder visok 53 metara, 14 etaža, ‘težak‘ 70 milijuna eura...

Upravo su u postupku ishođenja lokacijske dozvole, nakon čega će pribaviti i građevinsku, a planiraju da bi radovi mogli početi početkom svibnja

VMD neboder

Na uglu Heinzelove i Vukovarske građevinska grupacija VMD uskoro bi trebala započeti gradnju poslovnog nebodera s oko 14 etaža, a investicija je "teška" oko 70 milijuna eura. Upravo su, kažu u VMD-u, u postupku ishođenja lokacijske dozvole, zatim im slijedi pribavljanje građevinske dozvole te planiraju da bi radovi mogli početi početkom svibnja.

- Sad smo u fazi čekanja dozvola - kaže direktor Željko Vučemil i dodaje da će se raditi prema projektu koji je izabran na javnom urbanističko-arhitektonskom natječaju za gradnju novih građevina u zoni visoke gradnje mješovite, pretežno poslovne namjene. Program za natječaj verificirao je nositelj izrade, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. Tvrtka na toj frekventnoj lokaciji u vlasništvu ima dvije parcele, a na javni natječaj su se mogli javiti svi. Inače, u toj zoni dozvoljena je visina građevine prizemlje plus 14 etaža, a riječ je o projektu koji je izričito poslovne namjene.

- Bit će to poslovna zgrada s uredima - kaže direktor Vučemil. Potražnja za novim vrhunskim uredima u gradu je velika, a stopa slobodnih uredskih prostora manja je od tri posto, što je iznimno nisko, i najmanja je u usporedbi sa svim glavnim gradovima u regiji. Grupacija VMD jedna je od najjačih developerskih tvrtki u građevinskom sektoru, a neki od njihovih najnovijih projekata su Park kneževa (VMD Model) i HD Kvart (VMD Standard).

image

VMD kompleks uz Heinzelovu ulicu

Marko Todorov/Cropix
image

Antun Mikec, suosnivac VMD-a i vlasnik Golf kluba Riverside Zagreb

Ivana Grgic/Cropix

Imućniji Hrvati

Na glasu su kao favorizirani građevinski developer imućnijih Hrvata, zbog kvalitete i atraktivnih lokacija projekata. Podsjetimo da su upravo oni gradili VMD Bužanova, VMD Babonićeva, VMD Vrbanićeva, VMD Grahorova - Grada Mainza, VMD Kuniščak... To su samo neki od njihovih projekata, a često se kod njih kao kupci pojavljuju poznati sportaši, gospodarstvenici, političari, glumci, pjevači i druge osobe iz javnog života. Parcele na križanju Heinzelove i Vukovarske nekad su, podsjetimo, bile u vlasništvu Tvornice akumulatora Munja, koja je bila privatizirana u navodno sumnjivim okolnostima, kako je svojedobno utvrdila Državna revizija.

image

Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Marko Šapit i Igor Angelovski imaju stanove u VMD-ovom kompleksu uz Heinzelovu ulicu

Marko Todorov, Damir Krajac, Goran Mehkek, Ante Cizmic, Marko Miscevic/Cropix

No, Ivan Miloloža, njezin direktor i vlasnik nakon privatizacije, u medijima je tvrdio da je tvrtka na svaku točku Državne revizije iz 2000. godine dala svoje objašnjenje o svemu što se navodilo kao sporno.

- Sve stoji na internetu i lako se može utvrditi da nije bilo nikakve sumnjive privatizacije - tvrdio je Miloloža za Jutarnji list 2009. godine. Tih dana se, naime, u javnosti pojavila informacija da je obitelj Miloloža Munju kupila za samo 3,7 milijuna kuna iako je stvarna vrijednost kompanije navodno bila veća od 80-ak milijuna kuna.

- Moja obitelj - a moram reći da su moji godinama radili u Njemačkoj, gdje su stekli veliki kapital - od Istarske banke kupila je 73,2 posto udjela u Munji po cijeni koju je za banku tada procijenila jedna konzultantska kuća. Istarska banka je do udjela u Munji došla na temelju svojih potraživanja od države za saniranje brodogradilišta Uljanik, a iz banke su tada kontaktirali Upravu, kojoj sam bio na čelu. Ujedno sam bio i jedan od najvećih pojedinačnih dioničara Munje - pričao je tada za Jutarnji list Miloloža, dodajući da su ostale udjele kupili na Varaždinskoj burzi. Potvrdio je tada da je revizija pokazala podosta nedostataka jer se procjena stanja i vrijednosti imovine radila na temelju elaborata iz 1991. godine.

Cijene variraju

- Svih tih godina vrijednost imovine se smanjivala jer su se strojevi trošili, smanjivala se proizvodnja itd. - govorio je tada Miloloža.

Uglavnom, ove dvije parcele, prema zemljišnim knjigama, tijekom godina mijenjale su vlasnike, i to Partner banku pa tvornicu Munja, zatim tvrtku M.A.N.U. čiji je osnivač bila Munja, a od 2022. je kao vlasnik upisan VMD Tower d.o.o., koji je kao i ostale tvrtke grupacije prijavljena na adresi u Strojarskoj ulici.

image

VMD Kvart u Strojarskoj

Davor Pongracic/Cropix

Na nekretninama nema upisanog tereta. Vlasnik te tvrtke je Željko Vučemil, ona ima tri zaposlena i 2022. godine je prijavila prihod od 187.500 eura. Vučemil kaže da je teško govoriti o tome koliko će ih taj projekt financijski stajati jer cijene u tom sektoru posljednjih godina izuzetno variraju.

- Prema sadašnjim procjenama, riječ je o projektu ‘teškom‘ oko 70 milijuna eura - ustvrdio je direktor i vlasnik Vučemil.

VMD grupa bila je praktički podijeljena između obitelji Mikec i Vučemil, i to tako da svatko vodi svoje građevinske projekte unutar nje. Antun Mikec, jedan od osnivača, u lipnju 2021. povukao se iz operativnog poslovanja, a na direktorsku je funkciju imenovan njegov sin Neven Mikec, koji je i dosad bio jedno od glavnih lica Grupe. Osnivači i stvarni vlasnici grupacije od 1991. su Antun Mikec i Željko Vučemil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:08