PORAŽAVAJUĆI PODACI

NOVAC GRAĐANA Dvije milijarde kuna potrošeno na natječaje s jednim ponuđačem

 
 Matea Petrović / CROPIX

“Sve ovo o muljažama, zapravo, znamo, ali sada to imamo na papiru”, jedan je od komentara na poražavajuće rezultate analize koruptivnih rizika u javnim nabavama Grada Zagreba i Holdinga koji su pokazali da smo u posljednjih 5 godina u vjetar bacili nevjerojatnih 2,6 milijardi kuna koje su se mogle uštedjeti u gradskom proračunu, samo da su javni natječaji bili - kompetitivni.

Iskrivljene cijene

Točnije, da su imali više od jednog ponuditelja.

Dakle, u Zagrebu je za pet godina bespotrebno potrošeno primjerice dva i pol godišnja proračuna Grada Rijeke koji iznose oko 950 milijuna kuna ili više od osam godišnjih proračuna Grada Vukovara koji iznose oko 300 milijuna kuna.

Istraživanje je proveo Centar za mirovne studije u suradnji s Institutom za istraživanje korupcije iz Budimpešte (CRCB), a analizirali su 5922 ugovora u 4483 javne nabave u kojima je detektirano ukupno 1197 tvrtki.

Zaključak: Zagreb je na dnu ljestvice europskih glavnih gradova po kompetitivnim nabavama, a od nas je gora samo Varšava. Natječaji koji imaju samo jednog ponuditelja ukazuju na mogućnost korupcije, a takvih je lani u Zagrebu bilo čak 34 posto.

Analiza je, također, pokazala da su se obujam javnih nabava, iskrivljeni prikazi cijena i “precijenjenost” vrijednosti natječaja osjetno povećavali 2013. i 2015. godine, što se poklapa s razdobljem lokalnih, odnosno, parlamentarnih izbora. Osim toga, 2013. godine je bila raspisana javna nabava za leasing ZET-ovih tramvaja i autobusa čija je otplata oko 2 milijarde kuna.

- Ovo smo istraživanje napravili u sklopu našega projekta “Javni interes nije na prodaju”, a cilj nam je bio procjena ukupnog direktnog društvenog gubitka. Jedan od zaključaka analize je i da postoji vjerojatnost da grupa tvrtki koje dobivaju natječaje u određenim sektorima, inkorporiraju te karakteristike nabava u svoje poslovne strategije, procedure i očekivanja. Rezultati koje smo dobili su dobra indikacija za USKOK i Državni ured za reviziju - poručila je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

Direktor budimpeštanskog Instituta za istraživanje korupcije, dr. sc. Istvan Janos Toth, istaknuo je kako su oni nevladina organizacija koja radi u miješanim timovima, od sociologa, ekonomista do pravnika i isključivo su empiričari.

- Hrvatska nije jedina zemlja u Europi koja se suočava s problemom korupcije u javnoj nabavi, ali doista su zapanjujući podaci o broju nekompetitivnih natječaja u Zagrebu - rekao je Toth.

Iz Centra za mirovne studije kažu kako su se povezali s Budimpeštom jer su željeli objektivnu analizu izvana, a njihov je Institut, ističu, ugledna istraživačka organizacija na razini Europske unije.

Novi zakon

U pogledu sektora, analiza je pokazala da su najkompetitivniji natječaji u sektoru građevinskih radova, a najmanje kompetitivni u IT sektoru. Primjerice, jedna od većih IT tvrtki koja je, od 15 odabranih natječaja na kojima je dobila ugovor s Gradom/Holdingom, u njih 11 bila jedini ponuđač, u tri natječaja je postojala još jedna ponuda, a samo u jednom natječaju su postojale tri ponude.

- Naš Zakon o javnoj nabavi je kompliciran i prenormiran i omogućava razne malverzacije. No, nismo jedini. Brojne države gube velike budžete zbog istog problema. A ove brojke za Zagreb puno govore. Smatramo da Središnji državni ured za javnu nabavu treba raditi veće kontrole, a bilo bi dobro da se osnuje neki integrirani sporazum, odnosno, da neutralni stručnjaci kontroliraju pojedine postupke, primjerice, faze gradnje jedne zgrade u Zagrebu - istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska.

Bez odgovora

Dodala je, također, kako već godinama upozoravaju na potrebu neke vrste antikorupcijskog alata kako bi spomenutim malverzacijama stali na kraj. wIz prozvanih institucija nisu željeli komentirati rezultate.

- Postupci javne nabave za Zagrebački holding d.o.o i Grad Zagreb su objedinjeni te ih provodi nadležni Gradski ured za javnu nabavu. Za sve informacije obratite se navedenom uredu - poručili su iz ZG Holdinga, a iz Grada nismo uspjeli dobiti odgovor do zaključenja broja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:38