ZAVRŠENI RADOVI

Novi dvostruki rotor u Zagrebu zbunio mnoge, prometni stručnjak: ‘Ovo je jako dobro rješenje‘

Na starom rotoru je bilo puno nesreća tako da je ovo bitno bolje rješenje, koje se može uklopiti u konfiguraciju terena - kaže Goran Husinec

Novi kružni tok

 Damir Krajac/Cropix

Radovi na raskrižju Nova cesta - Adžijina- Kranjčevićeva na zagrebačkoj Trešnjevci završeni su u roku i novi dvostruki rotor pušten je u promet. Mnogi građani počeli su na društvenim mrežama prosljeđivati fotografije, njima neobičnog prometnog rješenja, jer su sada umjesto dosadašnjeg jednog velikog rotora napravljena dva, jedan manji i jedan veći.

Manji rotor prometno je rješenje za vozače koji dolaze iz Adžijine i Kranjčevićeve, i on je novost. Veći kružni tok je nana Novoj cesti gdje je bio i ranije.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Iako su građani začuđeni rješenjem, prometni stručnjak Goran Husinec smatra da je riječ o puno boljem rješenju od prethodnog.

- Na starom rotoru je bilo puno nesreća tako da je ovo bitno bolje rješenje, koje se može uklopiti u konfiguraciju terena. Povećat će se protočnost i sigurnost jer neće biti spornih ulazaka u rotor koji su prije bili sigurnosna zamka za neiskusne i nepažljive vozače - kaže Husinec i dodaje da se prometna rješenja uvijek i bez iznimke moraju biti jasna svakom vozaču. Mora se uvijek, kaže, uzeti u obzir da ima lošijih vozača, pa čak i pijanih koji i moraju jasno shvatiti promet.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

- Prometno rješenje ne može biti samo tehnički točno i po pravilima struke nego mora biti tako izvedeno da i onaj najgori vozač može jasno i nedvosmisleno utvrditi tko ima prednost i kakva su prometna pravila na tom raskrižju a što do sada nije bio slučaj - zaključuje prometni stručnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:20