PROJEKT PRODUŽETKA BRANIMIROVE

Obitelj odbila dva gradska stana, deložacija u ponedjeljak

Grad im je 2006., prije nego što se utvrdilo da nisu vlasnici nekretnine, nudio 412.000 eura, no Brčine su tražili 1,3 milijuna eura
 EPH

Grad će u ponedjeljak deložirati Marijana Brčinu, stanara posljednje kuće koja stoji na putu produžetku Branimirove. Naime, jučer mu je istekao rok za mirno iseljenje i raščišćavanje prostora od gotovo 1100 metara četvornih. Brčina tvrdi da nije bilo inspekcije koja bi provjerila je li se stvarno iselio niti ga je itko nazvao.

- Oni dobro znaju da ja neću otići iz svoje kuće. Pozivam sve ratne vojne invalide i branitelje da u 9.30 sati budu kod mene na adresi Heinzelova 54c da bismo pokazali vlastima da ne mogu s nama što god žele - kaže Brčina.

Nisu vlasnici

Sa šesteročlanom obitelji Marijan na ovoj adresi živi posljednjih 30-ak godina, a tvrdi da ju je otkupio od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 2006. godine za 37.000 kuna.

No Županijski sud i kasnije Vrhovni taj su ugovor proglasili ništetnim te, pravno gledajući, Brčina nije vlasnik kuće ni zemljišta. Stoga su mu, kao zamjensku nekretninu, ponudili novoizgrađeni stan površine 74 metra kvadratna u Cenkovečkoj, a sinu Nenadu, sa suprugom i kćeri, trosobni stan u Šižgorićevoj ulici.

- Marijan Brčina je zemljište u Heinzelovoj dobio u najam sa zaštićenom najamninom, na neodređeno vrijeme, pa mu i stan nudimo pod istim uvjetima korištenja. Naglašavamo da Brčina nije vlasnik predmetne nekretnine te stoga nije moguća dodjela stana u vlasništvo - navode iz Grada.

Ono što je Marijana i suprugu Rajku najviše pogodilo je razdvajanje jer su navikli živjeti sa svojim sinovima te unučicom. Iz Grada objašnjavaju kako su stanovi na različitim lokacijama jer u blizini Branimirove ulice ne postoje dvije gradske nekretnine koje bi odgovorale njihovim zahtjevima.

Grad nudio otkup

Podaci iz Grada govore da je Brčina tijekom cijelog postupka utvrđivanja vlasništva tvrdio kako je on vlasnik nekretnine koja stoji na putu produženja Branimirove te je potraživao isplatu od 1200 eura po metru četvornom. Za ukupnu površinu od 184 metra četvorna taj iznos se penje na 1,3 milijuna eura. Grad mu je, prije nego što se utvrdilo da nije vlasnik nekretnine, nudio 412.000 eura, što je Brčina odbio.

- Ne bih iznosio svote jer sam naposljetku zaključio da ni jedan novčani iznos ne može zamijeniti moj i život mojih sinova u ovoj kući, s našim voćnjakom, vrtom, i cjelokupnim životom na ovom dijelu grada. Obratio sam se i predsjednici Republike Hrvatske jer su me gradske vlasti ponizile i prekršile sva moja ljudska prava - žalostan je Marijan.

Kad je gradonačelnik Milan Bandić 2013. godine najavio radove kojima bi se u punom profilu trebala spojiti Branimirova ulica od Zavrtnice do Heinzelove, na trasi je bilo više desetaka kuća koje su se morale srušiti da bi se projekt ostvario.

Visoki troškovi

Grad je na ishođenje potrebne dokumentacije, troškove zemljišta i gradnju 1. faze predmetne prometnice u suženom profili do sada potrošio oko 110 milijuna kuna, stoji u odgovorima koje smo dobili od pročelnika za imovinu Damira Lasića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:57