HITNE MJERE ZA SPAS ZG HOLDINGA

Otkazi, 10 posto manje plaće i više cijene komunalija

Zbog trzavica između Bandića, Skupštine i Holdinga financijska situacija postala je neizdrživa. Holdingu novac za tekuće poslovanje treba pošto-poto
Zagreb, 190209.Ivo Covic, predsjednik Uprave Zagrebackog holdinga, snimljen u svom uredu na zagrebackom velesajmu.Foto: Sasa Midzor Sucic / Cropix
 Saša Midžor Sučić / CROPIX

ZAGREB - Smanjenje plaća svim zaposlenicima u tvrtci od 10 posto (njih 13 tisuća), smanjenje broja zaposlenih uvođenjem klauzule “2 za 1” (za dva otišla jedan novi zaposleni), izrada jedinstvenog registra radnika, uvođenje središnjeg Kontakt centra, moguće povećanje cijena tržišnih usluga i ubrzana prodaja stanova u Sopnici Jelkovec, dio su mjera koje u ovoj i sljedećoj godini planira provesti Zagrebački holding!

Naime, zbog ekonomske krize i teške financijske situacije u toj tvrtki (što je rezultat nategnutih odnosa na relaciji gradonačelnik Milan Bandić - Gradska Skupština - Zagrebački holding), Holding je odlučio zasukati rukave i uštedjeti gdje god je to moguće.

Jutarnji je došao u posjed prijedloga Mjera povećanja učinkovitosti poslovanja koji je izrađen po uzoru na mjere za gospodarski oporavak i razvitak Vlade RH.

Iz njih je razvidno da Holdingu sredstva trebaju pošto poto, a indikativan je i prijedlog da se već ovaj mjesec izradi prijedlog najpovoljnijeg načina zaduživanja. Podsjetimo, Holdingu je do kraja godine neophodan kredit od najmanje 100 milijuna eura kako bi zatvorili planirane investicije te pokrili tekuće poslovanje.

Višak zaposlenih

- Pokušat ćemo pregovarati sa sindikatima. Naš je prijedlog ukidanje božićnice, uskrsnice, regresa i poklona za djecu, što bi donijelo godišnju uštedu od oko 200 milijuna kuna. Druga je mogućnost zadržati ta prava, ali smanjiti plaću svim zaposlenima za 10 posto. Budući da godišnje izdvajamo gotovo 1,8 milijardi kuna za plaće, to bi nam uštedjelo 180 milijuna - kaže naš sugovornik iz Holdinga.

Dodaje da je otprije poznato da u Holdingu ima viška zaposlenih, pa će predsjednik Uprave Ivo Čović pokušati donijeti plan smanjenja njihova broja. Prije toga potrebno je utvrditi optimalan broj zaposlenih, odnosno donijeti benchmark analizu broja kadrova i razine efikasnosti te izraditi kriterije za njihovo smanjenje. Realizacija ove mjere predviđena je za 2011. godinu.

Nije isključena ni mogućnost povećanja cijena komunalnih usluga (u prvom redu ZET-a), a u planu je (i očekuje se podrška Gradske skupštine) izrada novih ugovora za pružanje usluga između grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga.

Izradom ugovora izbjegao bi se neprirodan odnos Grada i Holdinga, koji mu u ovom trenutku duguje oko 600 milijuna kuna.

Sindikati već prijete

Iako su donijeli prijedloge mjera, u Holdingu još uvijek ne znaju koliko će njima uštedjeti. Jedinu financijsku konskrukciju koju imaju odnosi se na smanjenje plaća, a ona, kako stvari stoje, neće olako proći.

Naime, predsjednik sindikalne koordinacije Zdravko Ivandić oštro osuđuje mjere uštede koje se direktno tiču zaposlenika.

Na smanjenje plaća i otpuštanje ljudi, napominje, neće pristati.

- Nećemo dozvoliti da se politika i loše poslovne odluke lome na leđima zaposlenika. Nećemo pristati ni na smanjenje plaće, niti na eventualno ukidanje božićnica i regresa - kaže Ivandić.

Mjere i predviđeno vrijeme realizacije

Mjere i predviđeno vrijeme realizacije

lipanj 2010.

- Dodatno zaduživanje

srpanj 2010.

- Ubrzanje prodaje stanova u Sopnici Jelkovec

rujan 2010.

- Revidiranje cijena tržišnih usluga

studeni 2010.

- Smanjenje mase troškova osoblja za 10 posto

- Poboljšanje učinkovitosti nabave

prosinac 2010.

- Izrada novih ugovora za pružanje usluga Grad - Zagrebački holding

- Izrada jedinstvenog registra radnika

siječanj 2011.

- Novi Kontakt centar

prosinac 2011.

- Smanjenje broja zaposlenih

(2 otkaza za 1 novozaposlenog)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:30