GRAĐANI OGORČENI

OTKRIVAMO KAKO NAS VARAJU Taksi služba u 15 dana građane oštetila za desetke tisuća kuna

Broj pritužbi na taksiste povećao se za 42 posto, kažu u Društvu Potrošač, no Radio Taxi Zagreb za kvar sustava optužuje T-HT
 Drago Sopta / CROPIX

Radio Taxi Zagreb u posljednjih je 15-ak dana oštetio stotine građana kojima je neovlašteno naplatio poziv upućen na njihov broj 060, iako se njihov operater nikad nije javio. Naime, poziv Radio Taxiju s mobitela, kako navodi njihova govorna obavijest, košta 5,05 kuna i počinje se naplaćivati nakon signala, a ne nakon uspostavljanja veze s operaterom, pa neki građani potroše i više od 20 kuna prije nego što napokon uspiju naručiti taksi.

- U ponedjeljak sam četiri puta od 8.32 do 8.44 sati zvao Radio Taxi. Svaki put govorni aparat mi je rekao da će mi se usluga naplatiti po signalu, ali nakon signala nitko nije odgovorio na moj poziv. Dakle, taksisti su mi uzeli više od 20 kuna, a nisu mi isporučili baš nikakvu uslugu. Ovo nije prvi put, isto mi se dogodilo i prije - ispričao nam je 48-godišnji čitatelj G. D. (podaci poznati redakciji).

Da njegov slučaj nije usamljen, potvrdili su i u Društvu Potrošač gdje kažu da se broj reklamacija povećao 42 posto.

- Ljudi s pravom negoduju jer bi se pozivi s posebnom tarifom, kao što je broj 060, trebali obračunavati od prvoga glasovnog trenutka. Ovo su potezi zavaravajuće prakse i mora im se stati na kraj - kaže Ilija Rkman, dopredsjednik Društva Potrošač.

Stotine poziva dnevno

Radio Taxi Zagreb odbio je dati podatke o tome koliko imaju poziva dnevno i koliki je postotak onih koji se ne probiju do operatera, a poslovnom tajnom proglasili su i podatak koliki dio cijene od 5,05 kuna pripada njima, a koliki T-HT-u s kojim imaju ugovor za svoj broj 060. Međutim, prema prije dostupnim podacima i neslužbenim informacijama iz udruženja jasno je da se radi o tisućama poziva dnevno i stotinama tisuća poziva mjesečno. Iz toga je lako zaključiti da se u posljednjih 15 dana radi o tisućama neuspostavljenih poziva i ukradenih kuna.

Predsjednik udruženja Radio Taxi Zagreb, Željko Petković, priznaje da su imali problema i pritužbi, ali za sve optužuje T-HT.

- Pozivi se naplaćuju od uspostave poziva, no došlo je do sitnih problema. Teleoperater je zaprimio sve pritužbe građana te će građanima biti vraćen novac. I sami smo zaprimili pritužbe građana i zatražili od T-HT-a da se očituje zašto je došlo do kratkog spoja, a odgovor još čekamo - kaže Petković. Osim teleoperateru, građani se mogu žaliti i HAKOM-u, regulatornoj agenciji za tržište mobilne telefonije.

Povrat novca

U toj nam tvrtki objašnjavaju da se prigovor podnosi operateru iz čije je mreže broj nazvan te da je rok za odgovor na pritužbe za usluge s povećanom tarifom 30 dana od primitka.

- Ako građani nisu ostvarili svrhu poziva, onda se to ne smije naplatiti - jasan je propis na koji se poziva Društvo za zaštitu potrošača.

Od tvrtke T-HT zatražili smo očitovanje na optužbe čitatelja, putnika i same Radio Taxi službe.

- S obzirom da ne raspolažemo podacima korisnika koji su vam se javili, nismo, nažalost, u mogućnosti provjeriti pojedine konkretne slučajeve. Svakako ćemo u suradnji s Radio Taxijem Zagreb provjeriti jeli došlo do bilo kakvih nepravilnosti te ćemo, utvrdi li se da je došlo do određenih poteškoća i da je odgovornost na strani naše kompanije, korisnicima izvršiti povrat iznosa naplaćenog prilikom pozivanja taxi slušbe - kratko su odgovorili iz T-HT-a.

Imate li sličnih iskustava s taksistima? Jesu li vas ikad prevarili u vožnji? Javite nam se na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.!

Najave, pa ne pošalju taksi vozilo

Problema nemaju samo korisnici vozila Radio Taxi Zagreb. Na njihovu konkurenciju, Cammeo taksi, također stižu pritužbe. Nakon poziva na broj 1212, koji stoji 1,25 kuna iz fiksne mreže i 2,50 kuna iz mobilne mreže, operater najavi da će stići poruka s detaljima o vremenu dolaska vozila, no često nakon petnaestak minuta umjesto vozila stigne poruka da je vozilo nedostupno. To se najviše događa vikendom uvečer kad je navala na taksi najveća ili kad zbog kiše ili snijega taksi službe imaju više posla nego obično. Poziv se svejedno uredno naplati prema tarifi, a putnik dragocjeno vrijeme izgubi na čekanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:15