ZAISTA SE BORE ZA GRAD

OTKRIVAMO TKO JE UPOZORAVAO NA PROBLEME Dugine boje na Ksaveru i Aleja mrtvih poduzetnika akcije su stranke Za grad

U akcijama je sudjelovalo 15 aktivista, a članovi stranke danas će službeno najaviti svoj izlazak na parlamentarne izbore koji slijede

“Biskupima na Ksaveru nacrtali gay simbol”, “Avenija mrtvih poduzetnika - pred Poreznom objesili lutke”, “ Miss učinkovitosti - netko se našalio s Ministarstvom pravosuđa”, “Ispred Ministarstva obrazovanja osvanula kasica prasica - doniraj minimum za kurikulum”, samo su neki od novinskih napisa koji su proteklih mjesec i pol dana opisivali noćne akcije “nepoznatih građana” koji su time željeli upozoriti na konkretne društvene probleme u Zagrebu i Hrvatskoj.

Nepoznati građani, kako otkriva Jutarnji, zapravo su aktivisti koji se kriju iza političke stranke Za grad, jedne od najmlađih u Zagrebu.

Stranka koja je u političku arenu ušla 2013. godine na lokalnim izborima i odmah ušla u desetak vijeća gradskih četvrti, danas u deset sati objavit će izlazak na nadolazeće parlamentarne izbore, a supredsjednica Iva Kvakić smatra kako su njihove akcije bili jedini mogući način da se probiju u javni diskurs.

- Čim nastupate kao političar, građani okreću glavu. Stoga smo odlučili na ovaj način upozoriti javnost na društvene probleme kao što su tolerancija u društvu, nesloboda poduzetništva, iznimno nisko izdvajanje za obrazovanje i nefunkcioniranje pravosuđa - kaže Kvakić.

U ovim akcijama stranke, u kojoj je na minimalcu zaposlena tek jedna djevojka, sudjelovalo je 15-ak aktivista, a poruke za javnost uglavnom su izvodili noću.

- Svi se kunu u reformu obrazovanja, ali nitko ne želi dati novac za reformu. Izdvajamo tek 3,7 posto BDP-a za obrazovanje, što je sramotno - objašnjava Kvakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:09