Otvara se restoran u tornju katedrale

ZAGREB - U južnom tornju zagrebačke katedrale bit će otvoren jedan od najekskluzivnijih restorana u Zagrebu.



Dobro ste pročitali! Na 47 metara visine, točno ispod golemih zvona i tik do starog satnog mehanizma, nalazi se prostor od nekih tristo do četiristo četvornih metara, koji će Zagrebačka nadbiskupija dati u koncesiju najboljem ponuđaču za otvaranje restorana.

- Ako to mogu imati bazilika sv. Petra u Vatikanu, katedrala u Frankfurtu ili Firenzi, zašto ne bi mogao i Zagreb? Trenutačno smo u fazi prikupljanja ponuda za idejno rješenje, ali i svojevrsnog testiranja javnosti, da vidimo postoji li uopće interes za takvu ideju. Na prvome nam je mjestu obnova katedrale, za koju, kao što znate, treba još mnogo novca - rekao nam je preč. Mijo Gabrić iz Odbora za obnovu zagrebačke katedrale.





Stari lift bit će zamijenjen

novim, ali zadržat će se neki detalji, poput ‘kurble’ kojom zvonar pokreće dizalo
Jutarnji list dobio je priliku prvi ući u prostor budućeg restorana. U dogovoreno vrijeme čekali smo ispred katedrale, da bi nas zvonar pustio na ulaz s njezina pročelja, tik do nedavno obnovljenog i blagoslovljenog glavnog portala. Stari lift do 47. metra metar u sekundu i pol te može prevesti težinu do 500 kilograma, ali će biti zamijenjen novim. No, bez obzira na elektroniku, nastojat će se zadržati neki detalji, poput “kurble”, kojom zvonar, koji radi u katedrali već 40 godina, pokreće dizalo gore-dolje. Naravno, najbolji ponuđač za dizalo tražit će se na natječaju, a dijelovi staroga lifta bit će izloženi kao muzejski eksponati u samom restoranu.



Kao eksponat bit će izložen i satni mehanizam, koji nam je zvonar pokrenuo samo kako bi nam dočarao kucanje golemih katedralnih satova, koje danas pokreće satelitom upravljana elektronika. Satni mehanizam ostat će na svojem mjestu, u središtu budućeg restorana, a okruživat će ga galerije, na kojima će se sjediti, jer je prostor visok i do desetak metara.



Ono što najviše fascinira s budućeg katedralnog restorana je pogled, koji puca na sve strane. Zagreb se, naime, može vidjeti kao na dlanu s terasa koje ga okružuju i već samo po tome pogledu bit će to najekskluzivniji restoran u gradu, jer takav pogled si nitko ne može, osim katedrale, priuštiti.



Obnovitelji katedrale očekuju da ponude za uređenje interijera budu u skladu s prostorom, odnosno u duhu gotike i decentne. Primjerice, predviđa se da će stolci biti u obliku biskupskih tronova, a na zidovima će biti izloženi dijelovi zvona, golema klatna, stari mehanizam kojim su se zvona podizala na zvonike...



U sklopu budućeg restorana bit će i suvenirnica. No, budući da će restoran biti smješten točno ispod golemih katedralnih zvona, najzabavnije će biti, na primjer, u vrijeme podnevnog ručka, tj. kada će zvona zvoniti na anđeosko pozdravljenje.



- Gosti će, kao što se to radi vani, na primjer, na tornju u Veneciji, biti i na to upozoreni, ali to će sigurno biti dio šarma - rekli su nam naši današnji sugovornici na 47 metara kaptolske nadmorske visine, dodajući da postoji mogućnost da se zvona elektronski podese da odsviraju i neku melodiju, kao što imaju mnogi europski gradovi.







Biskupski a la carte

Kako će budući katedralni restoran cijeli odisati specifičnim ugođajem, tako će specifičan biti i njegov meni. Radit će se, naime, posebna jela koja su se nalazila na biskupskim trpezama ili na samostanskim jelovnicima. Gosti će, recimo, moći naručiti upravo ono što su voljeli jesti zagrebački biskupi i nadbiskupi, primjerice, posni meni kardinala Stepinca, kardinalski odrezak Franje Kuharića ili riblju juhu nadbiskupa Bozanića.







Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:00